Викиликс – Шпирић нема никаквог утицаја на Додика и често нам се жали да нема скоро никакву моћ у доношењу одлука у странци

Фронтал ће у наредних неколико дана свакодневно доносити једну или више депеша из америчких амбасада које имају везе са нашим просторима, а које су објављене путем Викиликса. За сваку депешу ћемо оставити линк који води ка оригиналној објави, тако да читаоцима који знају енглески језик препоручујемо да садржај прочитају на сајту Викиликса.


 

Име објаве

Креирано

Објављено

Класификација

Извор

10САРАЈЕВО23

2010-01-08 16:04

2011-08-30 01:44

ТАЈНО/НОФОРН

Амбасада у Сарајеву

ТЕМА: БОСНА: ПОЗАДИНА И ПРЕДЛОЖЕНЕ ТЕМЕ ЗА ВИШЕ ЗВАНИЧНИКЕ ПОЗВАНЕ НА МОЛИТВЕНИ ДОРУЧАК

1. Сазнали смо да ће листа са присутним на молитвеном доручку у Вашингтону укључити и три виша владина званичника – државни премијер Никола Шпирић, медијски могул и лидер нове бошњачке странке Фахрудин Радончић, и премијер Федерације Мустафа Мујезиновић. Представљамо кратку биографију за сваког од ових званичника, као и предложене теме за званичнике америчке владе које би покренули уколико се укаже прилика.

Шпирић: Дух је вољан али тијело слабо

2. Никола Шпирић, предсједавајући Савјета министара БиХ и де факто премијер БиХ, припада Савезу независних социјалдемократа (СНСД), коју предводи премијер Републике Српске Милорад Додик. Шпирић нема никаквог утицаја над Додиком и често нам се жали да нема скоро никакву моћ у доношењу одлука у странци. Међутим, као један од два најпроминентнија босанска Србина на државном нивоу (други је српски члан предсједништва Небојша Радмановић, такође члан СНСД-а), Шпирић је подузео неколико веома корисник корака у посљедним мјесецима. Прошлог прољећа, Шпирић је на конструктиван начин радио са нама на прихваћању четвртог алжирског затвореника из Гуантанама у Босну, кога је Француска на крају примила (Реф А). Затим у септембру, Шпирић - - услијед охрабривања од стране амбасаде и телефонског позива ЕУР ДАС Јонеса - - је надзирао прихватање одлуке Савјета министара да изда визе званичницима са Косова који учествују на састанку Регионалног вијећа за сарадњу (Реф Б). На крају, Шпирић је је 29. децембра посјетио државни Суд и Тужилаштво БиХ и јавно се обавезао на подршку и новчана средства, што је у супротности са Додиковом реториком о илегалности ових институција. Шпирић је, такође, истакао своје „лично мишљење“ да међународни секунданти, чији је мандат Високи представник Инцко продужио до 14 децембра, нису више потребни у овим институцијама.

3. У било којем састанку са Шпирићем, предложили смо да саговорници у име америчке владе наглашавају наше интересе у дијалогу са босанским Србима као и са лидерима државних институција, а не само лидере странака. Они би требали бити захвални на конструктивној улози коју је одиграо као премијер и на његовој помоћи у кључним иницијативама. Изражавамо забринутост због све веће и опасне Додикове реторике против државе, посебно његове пријетње да ће одражати референдум о продуживању мандата секунданата Високог представника (Реф Ц), можда и издвајању РС-а из БиХ. Америчка влада је и даље одана дво-ентитетској структури Босне и неће толерирати никакву пријетњу територијалном интегритету. Додиково понашање осигурава да пријетња будућности РС-а не долази из Вашингтона или Сарајева, већ из Бања Луке.

Радончић: Тражећи ново лице бошњачке политике

4. Фахрудин Радончић је оснивач и власник бх водеће издаваче куће, Аваз Паблишинг, познате по најтиражнијем дневном листу, Дневни аваз. Радончић је био уплетен у скландал око Развојне банке Федерације и од тада је корз Аваз водио медијски рат против истражне полиције. У септемрбу 2009. Радончић је формално покренуо нову бошњачку странку, Савез за бољу будућност БиХ (СББ БиХ), који има планове да учествује у изборима 2010. Иако није искусан политичар, Радончић је имао активну улогу у политици током посљедњих 10 година, јер су се политички кандидати такмичили за његову политичку подршку. Кандидати које су његови медији прихватили су углавном успијевали на изборима. Многи аналитичари су шпекулисали да ће његова странка остварити веома добар резултат у 2010. години. Радончић је створио много веза, укључујући поглавара Исламске заједнице у БиХ, реиса Мустафе Церића, с једне стране, и наводно са особама уплетеним у трговање дрогом и криминал. Радончић има и јаке регионалне везе, посебно у Црној Гори и Србији.

5. Предлажемо да се Радончићу нагласи важност, чак и предизборно доба прије октобра 2010, да направи кораке напред у уставној реформи, у испуњењу услова за прикључење ЕУ, и испуњењу пет циљева и два услова за затварање ОХР-а. Такође се наглашава настојање америчке владе да се одржи уједињена Босна и наша забринутост око недавне провокативне етничке реторике политичких лидера. Саговорници би могли подвући да Радончић, као моћна медијска фигура и нови страначки лидер, има одговорност да игра конструктивну улогу и у бошњачкој и државној политици у наредним мјесецима.

Мујезиновић: Гледајући како тоне брод

6. Мустафа Мујезиновић, члан Тихићеве странке СДА, је био премијер Федерације БиХ од јуна 2009. Мујезиновић је бивси савјетник Развојне банке Федерације БиХ, која је под истрагом због корупције. Иако није све његова кривица, Федерација је кренула силазном путањом, у политичком и економском смислу, од када је Мујезиновић преузео позицију. Предсједништво Федерације је од прошлог љета каснило са испуњавањем неколико кључних позиција у влади, што је кочило напредак кључних економско-развојних пројеката као што је Коридор 5Ц (Реф Д). Федерација, кроз неодрживу социјалну кампању укључујући ратне борце, оставштину обећања СДА из предизборне камање 2006. године, је наставила трошити. Економски стручњаци су процијенили да је економија Федерације потонула за 3 посто у 2009. години. У јуну 2009. године Влада БиХ је потписала стенд-бај аранжман са ММФ-ом од 1.6 милијарде долара. Иако се Мујезиновић није истакао као јак вођа усред пропадања свог ентитета, укључен је у неколико питања америчке владе, укључујући рад са Додиком на рјешењу сукоба око државне електричне компаније, Транско (Реф Е).

7. Предлажемо да се у разоговору са Мујезиновићем фокусира примарно на Федерацију. Иако је предсједништво Федерације, а не кабинет премијера, одговоран за рјешење одређивања владајућих позиција, представници СДА спрјечавају процес. Мујезиновићу можемо нагласити да , иако сада није вријеме да се укључи у велике Федералне реформе, он би требао охрабрити своје страначке колеге да ријеше овај сукоб што је брзе могуће и да поштују одлуке Високог представника. Ми ћемо заговарати да се истакне важност наставка потребних реформи у Федерацији и резање одређених трошкова да би се успунили услови ММФ-а. Логично је да се нагласи потреба да се помакне са политичке мртве тачке када је у питању коридор 5Ц и да се крене напријед у приватизацији државних фирми. На крају, Мујезиновиц мора знати да неуспијех да се ријеше кључна питања функционалности само доприноси Додиковом аргументу да је Федерација немоћна и да би РС функционирала много боље сама.

МУР

Депеша на енглеском језику (оригинал)

 

Везане вијести:

Викиликс - Босић: Поставићу СДС на десницу политичког спектра РС-а, позицију коју је Додик успјешно заузео током кампање

Викиликс - Додик: Говор о референдуму је предизборна реторика

Викиликс - Шта је Додик обећао а шта испунио

Викиликс – Голић: Већина Додикових савјетника обогатила се далеко изнад својих званичних примања

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog