Intervju

Дејан Зорић: Јазавац у овој сезони помјера границе продукције

Крајем прошле седмице почела је шеста сезона у бањалучком Градском позоришту Јазавац. Довољан повод за разговор са глумцем Дејаном Зорићем, једним од оснивача и челних људи ове умјетничке организације која има за циљ стварање и оганизовање позоришних и умјетничких догађаја ради ширења културне свијести, културног образовања и навика.


 

Фронтал: Пред нама је нова сезона у Градском позоришту „Јазавац“. Шта ће је карактерисати у односу на прошлу и шта бисте вољели да се деси?

Зорић: Пет година је иза нас. Могу слободно рећи пет најтежих година. У VI сезону улазимо амбициозно, јер планирамо реализовати већи број премијера у односу на прошле сезоне. Паралелно ћемо иницирати код надлежних да наше позориште постане градска институција. Подсјећам да је „Јазавац“ удружење грађана као и то да Град Бања Лука нема регистровано нити једно градско позориште, што није случај у већим градовима из региона.

Фронтал: По чему ћете памтити прошлу годину?

Зорић: У току прошле сезоне, статистички гледано, хтио бих да вам предочим да је укупан број публике у V сезони био 12.389. „Јазавац“ је гостовао у 11 градова и од тога једном у иностранству (Аустрија), учесник на два фестивала у БиХ. Најигранија представа прошле сезоне била је „Тајни дневник Адријана Мола“ која је играла 10 пута, већином за школски узраст. С обзиром да је и прошлу сезону обиљежила криза у друштву, некако смо успјели превазићи све критичне моменте и спремно дочекати наредну сезону.

Фронтал: Да ли финансије оптерећују и рад Градског позоришта „Јазавац“ и како изналазите помоћ?

Зорић: Финансије су главни проблем нормалног функционисања нашег позоришта. „Јазавац“ још увијек нема нити једног запосленог лица као ни стабилног буџета са којим бисмо могли реализовати акциони план којег усвојимо на почетку сваке године. Рјешење за ове проблеме видимо првенствено у пререгистрацији из удружења грађана у градску институцију.

Фронтал: Које премијере спремате публици у новој сезони?

Зорић: Прије свега хтио бих поменути „ЗАПЛЕТ 03“ Међународни фестивал младог глумца који се ове године по трећи пут одржава. Почетак фестивала је заказан за 20.10. Учествоваће позоришта из градова региона и постепено од њега правимо манифестацију која ће бити од значаја како за град тако и за саме младе умјетнике.

Прије пар дана смо имали премијеру представе „Свиња“ која је отворила VI сезону. У питању је текст домаћег аутора Бранислава Нушића а у режији Слободана Перишића. Један од наших циљева је промоција младих умјетника, па је тако редитељску палицу добио управо млади Перишић којем је ово прва професионална режија у једном од позоришта. У плану нам је још премијера представе „Камење у његовим џеповима“ као и текст хрватског писца Филипа Ноле „Пигмалион XXX“ који је планиран за 3.новембар. Можете примјетити 3 премијере у првом дијелу сезоне, што доводи до закључка да Јазавац у овој сезони помјера границе продукције.

Фронтал: Медији су споменули и нови пројекат Студио глуме. О чему се ту ради и има ли заинтересованих?

Зорић: Градско позориште Јазавац покреће по први пут студио глуме. Желимо да младе људе у доби од 10 до 18 година упознамо са позориштем и приближимо им чари позоришта. Корак по корак, кроз едукацију водиће их наша позната глумица Слађана Зрнић. Почетак студија заказан је за средину мјесеца октобра, а кандидати се могу још увијек пријавити. Све информације о студију, али и осталим дешавањима у ГП „Јазавац“ можете пронаћи на нашој званичној веб страници www.gpj.ba или на Фејсбуку.

(Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog