Intervju

As I Fall: Донијели смо Бањалуци побједу након 26 година

Млади бањалучки састав As I Fall постоји тек двије године, али из себе имају много више него неке њихове старије колеге. Појављивање на Демофесту, побједа на Зајечарској гитаријади и надолазећи нови албум били су нам повод за разговор са Дариом Главоњићем, вокалом бенда.


Када је настао бенд As I Fall?

Бенд је настао у мају 2009. из бенда који се звао Иxодес који су сачињавала три момка која су тако свиркала по граду и дословно нису знали шта би са собом, па су били мало мало блацк, мало death, мало blood метал... Прву свирку смо имали већ у августу у тадашњем Music Hall-у, а довели смо и београдски Awaiting Fear да свирају са нама. Сљедећи мјесец смо свирали у Прњавору, а већ у децембру смо ишли у Сарајево да свирамо као суппорт бенд колегама који су тада издали албум.

А онда сте и сами снимили албум...

С обзиром да смо већ имали неколико својих пјесама у фебруару 2010. године смо ушли у студио „Paradox“ у Смедереву, иначе власништво Срђана Бранковића, познатог као гитариста бенда Алогиа. Тада смо снимили пет пјесама кроз ЕП који смо назвали „Memory of Cold Day“. Када смо се вратили у Бањалуку гитариста Миодраг нас је напустио, па смо као замјену довели Милана Поповића из групе Monument, и након цијеле двије пробе се тако добро уклопио као да је са нама од самог почетка. Одмах у априлу смо радили промоцију албума у ДФК, а затим у мају поново у склопу једне хуманитарне акције. У јуну смо промовисали албум у Сарајеву, гдје смо наишли на одличан пријем публике, јер су сви већ знали текстове због чињенице да је албум био доступан на интернету за слободно преузимање.

Мало људи вас гледа као побједнике Зајечарске гитаријаде 2010. године?

У августу смо отишли на 44. Зајечарску гитаријаду, дословно без два мјесеца пробе. Пошто је све тако наопако кренуло, одмах у старту нам се комби који смо изнајмили покварио, па смо морали звати те људе из рент-а-цар-а да нас шлепују, па нам лик није хтио вратити новац за бензин који смо сипали пред пут... Затим су нам вратили 100 евра мање, али ето некако смо успјели да се снађемо и кренемо. Након силних успутних перипетија, појавили смо се тамо одсвирали, отпрашили без иједне пробе и по оцјени стручног жирија смо освојили прво мјесто. Када смо се вратили кренуле су честитке са свих страна, јер смо ипак донијели Бањалуци нешто велико, побједу на Зајечарској гитаријади након 26 година. С обзиром да смо након побједе јако добро медијски испраћени у региону, тим више ме чуди да нас нико нити из једног града у Србији није звао да тамо свирамо. Па чак ни из Зајечара.

Какви су даљи планови бенда, обично ЕП отвара само једно шире поглавље у предстојећем раду?

Планирамо ускоро да издамо и један full-leght албум пошто се већ накупило доста пјесама, и на њему ће се вјероватно наћи десет пјесама. Такође, снимили смо и један спот у продукцији WizArt-а, то су момци који су радили на филму 32. децембар, а спот дефинитивно дочарава силовитост и енергију бенда. Спот за пјесму „Mindless“ је снимљен јос 12. децембра 2010. године. Прошло је скоро годину дана, а спот није угледао свјетло дана, међутим из оправданих разлога. Оно најважније јесте то да је пјесма „Mindless“ тренутно у завршној фази продуцирања у једном студију.

Шта се заправо крије из имена бенда?

То је стање када падаш, када не може бити горе него што јесте. Текстови говоре управо у томе али у контексту самоспознаје, да док падаш осјетиш да ли ћеш се опет подићи и наставити или ћеш посустати и остати прикован за дно.

(Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog