Intervju

Интервју – Драган Јеринић: У Сарајеву постоји центар моћи који проводи пројекат сатанизације Срба

Након притужбе Удружења новинара РС Регулаторној агенцији за комуникације БиХ, Федерална телевизија је на карактеристичан начин узвратила и навела да "харанга" долази од оних "који годинама не признају да је у Сребреници почињен геноцид". Имајући у виду дешавања само у току прошле седмице, питали смо првог човјека Удружења новинар РС, Драгана Јеринића, може ли се очекивати смиривање ситуације у медијима?


 

Јеринић: Не вјерујем да ђе медији у Федерацији БиХ сутра или прекосутра одлчити „е сад више нећемо извјештавати о Србима и Републици Српској на досадашњи начин“. Још дуго ће дио сарајевских медија свој национални идентитет градити у призми ратних злочина, геноцида, једине жртве...

На причи о агресији и херојској одбрани голоруког народа. Оно што вјерујем да ђе временом, годинама, бити их све мање и да ће већина прихватити да се мирна будућност не може очекивати сталним ударањем у ратне бубњеве. С друге стране медији у Републици су одлучили да не подгријавају ниске сттрасти код властитог народа, јер би свако друго понашање само репродуковало мржњу које у БиХ никад није недостајало. Удружење новинара ће у наредном периоду више активности посветити управо том говору мржње из федералних медија и подносити пријаве у складу са законом.

Фронтал: Како оцјењујете потез РТРС - а који је емитовао материјал под називом "Велика крња Србија", због којег сте и поднијели пријаву, и уз коментар „ово је њихових 60 минута“?

Јеринић: Нема се ту шта коментарисати. РТРС је направила добар начин да грађанима Републике пренесе само један дио атмосфере који влада у програму ФТВ, коју и они плаћају. То је уствари веома битно питање зашто грађани Републике плаћају и ФТВ...

Фронтал: Да ли сматрате да се због превеликог ангажмана Федералне телевизије у све токове у РС уз терминологију „геноцидна творевина“ и сл., међу новинарима у РС ствара аутоцензура приликом критичког осврта на одређене појаве по принципу „да се не радују они у Сарајеву“?

Јеринић: Ако пажљивије пратите програм ФТВ видјећете да се тај медиј годинама више бави сатанизацијом свега српског. Од политике до културе. Те тврдњама о колективној кривици српског народа за ратне злочине над Бошњацима како у прошлом тако и у свим досадашњим ратовима - од Косова наовамо, иако су злочини искључиво везани за појединца, а никада за народ. То је једноставно постао смисао постојања тог медија. То је пројекат. Из тога се види да постоји у Сарајеву центар моћи који проводи тај пројекат сатанизације Срба како би, уствари, временом њиме демонтирали Републику. Није ФТВ једина у томе. Ту је низ некаквих организација, удружења, портала који раде по тој истој матрици. О томе се овде ради и то нема везе са новинарством већ са једном националном политиком која се креира у Сарајеву.

Не вјерујем да у Републици постоје новинари и медији који раyмисљају по принципу како сте ви то формулисали у питању. Медији у Републици су примјер професионалности у односу на дио федералних медија.

Фронтал: Како оцјењујете рад портала у РС и у којој мјери „традиционални“ медији у РС развијају Интернет издања? Да ли је то довољно с обзиром на незаустављив раст интернет корисника и могућности које пружа интернет?

Јеринић: Портали су нови медији и мислим да још финасијски нису исплативи, али да је будућниост у развоју тих медија заједно са традиционалним медијима, новинама или телевизији. Ти медији се могу надопуњавати. Развијати само портал је још пионирски подухват и тражи улагања у кадрове, новинаре, инфраструктуру, а с друге стране то се маркетиншки, као најзначајнијем дијелу прихода, не може покрити.

Пратим редовно најзначајније портале, Фронтал је свакако један од њих. Сматрам да ће временом освојати све више медијског утицаја, али не толико брзо као што се претпостављало прије две, три године. Тај процес ће бити спорији и због тога сматрам да су портали одличан медиј који треба да се наслања на један од традиционалних медија. То је концепт за који смо се и ми, у Независним новинама опредијелили и који већ даје и прве финасијске резултате. А и за то је било потребно вријеме и улагање.

Портали да би били посјећени ипак траже више различитих мишљења, погледа, нема табу тема... Све мора бити на једном мјесту уколико хоћете да имате посјетиоце... Инече ће они кликнути на други портал.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog