Intervju

Иван Оташевић: Филхармонија као културни амбасадор РС

Иван Оташевић, директор Бањалучке филхармоније истиче да је у музици трагање за истином један од основних циљева сваког музичара - он на сцени мора дати све од себе, ако то не учини и људи који га слушају и он сам неће доживјети успјех. А о успјеху најмлађег симфонијског оркестра у региону свједоче увијек пуне дворане. Међутим, ни један успјех не долази без труда, као ни без изазова и проблема.


У нешто више од двије године постојања Бањалучке филхармоније како бисте описали садашње стање?

Потреба за постојањем професионалног симфонијског оркестра у Републици Српској постаје све већа, и публика, сада већ навикнута на наш рад очекује чешће концертне наступе. За двије године рада, мислим да о посјети публике концертима умјетничке музике говоре подаци да су скоро сви наши наступи били испуњени до посљедњег мјеста. Значи публике у Бања Луци, Приједору, Градишци има. Треба само задовољити њену знатижељу. Пажљиво избалансирана маркетинг стратегија, агресивна кампања и маштовите најаве, ипак дају резултате да концертне сале овдје не буду празне.

Има ли сте неколико концерата у РС и иностранству, ваш новогодишњи концерт је хваљен са свих страна. Колико труда, вјежбе је потребно за један такав концерт?

Као најмлађи филхармонијски оркестар у региону, Бањалучка филхармонија већ више од двије године наступа у концертним дворанама Републике Српске. Веома квалитетни наступи у Краљевини Шведској, Републици Италији и Републици Србији, учинили су да се позиционирамо и на музичкој мапи Балкана и Европе. У овим земљама смо наступали са реномираним свјетским умјетницима. На овим турнејама, млади музичари нашег оркестра стицали су вриједна искуства. Новогодишњи концерт 2012. је заиста био квалитетан и успјешан. Оцијењен високом оцјеном од стране музичке критике за музичка извођења, али и за продукцију - умјетнички програм. Треба рећи да овдје има нешто више од музике. То је ипак "Новогодишњи концерт" - концерт који персонификује новогодишње честитке и најљепше жеље за успјешну Нову годину свим грађанима. Сате проведене у припремама ( пробама, планирању буџета, конципирању програма, увјежбавању сценских детаља плесног пара,...) заиста не могу да пребројим.

Да ли сте се досадашњем раду сусретали са финансијским недостацима. На који начин функционише Филхармонија по том питању?

Бањалучка филхармонија је једини оркестар у региону који функционише као Удружење грађана - ми наше приходе остварујемо преко конкурса и ево, већ дуже вријеме се надамо да ћемо постати планирани дио буџета Републике Српске. Када ће се то и десити, није питање за мене. Влада РС - премијер Александар Џомбић, Министарство просвјете и културе, и министар господин Антон Касиповић лично, као и Град Бања Лука - градоначелник Драгољуб Давидовић, заиста дају све од себе да нам обезбиједе средства, но та средства нису довољна. Ми смо, наравно свјесни економске кризе у свијету и код нас, те се трудимо да на сваки начин одржимо континуитет филхармоније. Напоменуо бих да је наша пажња великим дијелом усмјерена на привредни сектор РС. У Европи и свијету постоје друштвено одговорна предузећа, која финансирају културу, и тим донацијама стичу пореске олакшице које поспјешују њихов рад. Но код нас друштво није тако уређено. Морамо чекати повољан тренутак и вишак средстава у државном буџету.

Једном приликом сте истакли да још увијек имате кадровских недостатака о чему се конкретно ради и на који начин превазилазите те препреке?

Постоје кадровски проблеми у оркестру. У Бања Луци и Републици Српској још увијек не постоје смјерови за инструменте (фагот, хорна) који су неопходни за рад оркестра те неколико наших колега из Србије редовно наступа са нама. Надамо се да ће бити усвојена наша идеја да се ти одсјеци отворе у музичкој школи и на Академији умјетности. У међувремену са нама од почетка наступа на концертима неколико наших драгих колега из региона. Но, ми се увијек трудимо да на тим, дефицитарним инструментима буду исти људи, како би одржали континуитет оркестра. Већ је пар тих музичара изразило жељу да се за стално пресели у Бања Луку, када би имали стални посао у оркестру. Напомињем да Сарајевска филхармонија, Сарајевски оперски оркестар и Црногорски симфонијски оркестар такође имају ове невоље.

Какви су планови за ову годину?

Бањалучка филхармонија је своју концертну сезону 2012. године подијелила на сљедеће циклусе концерата:

- Циклус концерата "Црвена нота" - Концерти које Бањалучка фихармонија одржава у Кц "Бански двор" у Бања Луци.

- Циклус концерата "Плава нота" - Концерти које Бањалучка фихармонија одржава у градовима у Републике Српске

- Циклус концерата "Бијела нота" - Концерти које Бањалучка фихармонија одржава у иностранству.

Поред концерата у Бања Луци, Бањалучка филхармонија високо вреднује своје наступе у иностранству. У 2012. години на позив организатора, путујемо у априлу у Грчку, гдје ћемо наступати у градовима Волосу и Атини, са реномираним виолинистом Рустемом Абиазовим, и позвани смо у Праг у Чешкој, гдје наступамо почетком септембра у оквиру великог фестива "Сан љетње ноћи". У овим приликама задовољство нам је да представљамо музичку сцену Бања Луке и да извођењем умјетничке музике покажемо културу и умјетност Републике Српске. На иностраним концертним турнејама се трудимо да будемо културни амбасадори своје земље и да иностраној публици покажемо бар дијелић нашег темперамента.

(Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog