Intervju

Интервју – Адам Шукало: СНС политички фактор са којим сви желе да разговарају

На сједници Општинског одбора Српске напредне странке у Угљевику предсједник ове партије, Адам Шукало, између осталог је изјавио „да ће СНС бити незаобилазан политички фактор послије локалних избора“.


Фронтал: Господине Шукало, изјавили сте да ће СНС бити незаобилазан политички фактор послије локалних избора. Шта сте конкретно под тим мислили?

Шукало: Извјесно је да ће СНС у многим општинама остварити изборни резултат који ће јој обезвједити довољно утицаја у скупштинским клупама да без ње просто није једноставно формирати локалну власт. С обзиром на то, те знајући да СНС у Српској има пуну подршку СНС у Србији, логично је да ће многе општине хтјети да имају посебну комуникацију са свим оним општинама и градовима у Србији у којима су напредњаци на власти, а врло је вјероватно да ће СНС у Србији за који мјесец бити на власти и на државном нивоу, што је поготово значајно у том контексту.

Фронтал: Да ли се то односи на Вашу тврдњу да ће општине у Српској у којима СНС буде у власти имати посебне привилегије у односима са Србијом?

Шукало: Веома једноставно: општине и градови у Републици Српској у којима напредњаци буду дио локалне власти послије избора склопиће посебне програме о сарадњи са општинама и градовима у Србији у којима су напредњаци такође на власти. То ће конкретно значити да, примјера ради, Угљевик направи споразум о сарадњи са општином Вождовац, те да се на основу тог споразума у Угљевику реализују инвестиције које ће довести до покретања привреде, обнове посрнулих економских капацитета, отварања нових радних мјеста и, уопште, бољег живота за људе у Угљевику. Не видим због чега исто тако не би било и у Бијељини, Братунцу, Брчком, Требињу, Шамцу или у било којем другом мјесту у Српској.

Фронтал: Да ли је то стратегија напредњака за предстојеће локалне изборе?

Шукало: То је само један сегмент у нашем програму. Веома је важно покренути конкретну сарадњу са земљом која има значајне капацитете каква је Србија. До сад смо имали углавном културне, емотивне и политичке везе које су служиле једино интересима власти у Србији и Српској. Сад је вријеме да, прије свега, покренемо привредне везе од којих ће користи имати и сами грађани. У ситуацији кад је Србија постала држава кандидат за улазак у ЕУ, јасно је, отварају се бројне могућности економске сарадње, инвестирања и трговинске размјене. Ово је приоритетно питање за нас. Људи су највише данас заинтересовани за посао, економију, побољшање стандарда. Политику треба ставити у други план, хајде да радимо на овим приоритетима, посебно данас кад за то постоје објективне могућности.

Фронтал: Да ли ће напредњаци ићи у предизборне коалиције? Планирате ли да разговарате са другим опозиционих партијама о тој теми?

Шукало: Евидентно је да је Српска напредна странка данас политички фактор са којим сви желе да разговарају. Наша платформа за разговор је потпуно транспарентна, усвојили смо је још прошлог љета, и она се односи на активности усмјерене на економску обнову Српске, јачање њених институција, активнији ангажман у управљању државном заједницом БиХ, као и враћање повјерења грађана у институције система, а за што је први услов смањење корупције у тим институцијама. За сад је СРС РС показала вољу да се придружи тој платформи, а ми очекујемо да ће бити све више политичких странака, удружења грађана и појединаца који ће јој такође приступити. Ко прихвати ту платформу-наш је партнер и са њим ћемо сарађивати.

(Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog