Vijesti

Protest 10.000 ljudi zbog zagađenja

ZENICA - U Zenici je danas protestovalo oko 10.000 građana zbog zagađenja, što je najmasovnije poslijeratno okupljanje u ovom gradu. Građani su se okupili na poziv "Eko foruma", a sa skupa su poručili da neće biti više "kameni spavači" kada je u pitanju njihovo zdravlje.

Potpredsjednik Eko foruma Zenica Samir Lemeš pročitao je zahtjeve građana Zenice upućene lokalnoj vlasti i federalnoj Vladi, te prema kompaniji "ArcelorMital", koja se smatra najvećim zagađivačem zeničke kotline, prenosi "Dnevni avaz".

Iako je protestnu šetnju na početku osiguravalo samo nekoliko policajaca, broj građana se povećavao kako se kolona kretala prema zgradi opštine Zenica, a kasnije i prema "Mitalu".

Iz kompanije "ArcelorMital" Zenica saopšteno je da u potpunosti razumiju zabrinutost iskazanu na protestu i da je do 2011. godine, ukupan iznos investicija u ekologiju dostigao 41,8 miliona američkih dolara.

"Od početka 2012. godine, krenuli smo sa ugradnjom filtera u okviru tri velika ekološka projekta na Koksari, Visokoj peći i Aglomeraciji", navodi se u saopštenju "ArcelorMitala" povodom današnjih protesta.

Srna/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog