Vijesti

Izrađen Orden Republike Srbije

BEOGRAD - Srbija je, više od tri godine poslije ustanovljenja, dobila najviše odlikovanje - Orden Republike Srbije. Ispod čekića kovnice novca u Topčideru izašli su prvi primjerci ovog odličja, koje će već na Dan državnosti - Sretenje biti spremni za uručivanje, prenose Novosti.

Orden Republike Srbije čini sam vrh u katalogu priznanja. Rezervisan je samo za državnike iz svijeta najvišeg ranga - predsednike, premijere i monarhe, i to za najviše zasluge za Srbiju i naš narod. Kao i ostala odlikovanja, dodeljivaće ga predsednik Republike Tomislav Nikolić.

- Iskovana su do sada dva primjerka Ordena Republike Srbije - kaže Miladin Marković, predsjednik komisije za izradu odlikovanja. - Ovo priznanje ima dva stepena, tako da imamo po jedan komad obje verzije. Osim što je završen rad na samom odlikovanju, kompletirani su i prateći detalji - ogrlica, kutija i zamjenica. Uz Orden Republike neće se, kao prilikom uručenja ostalih odličja, dodjeljivati ukaz savijen u rolnu, već posebna gramata.

Marković kaže da je riječ o ekskluzivnom priznanju države, pa i njegov izgled prati rang odlikovanja. Orden Republike Srbije prvog stepena nosiće se na ogrlici oko vrata, dok drugi stepen, namijenjen premijerima, ima mjesto na lenti preko grudi.

Ogrlica je sastavljena od 19 članaka, dizajniranih u obliku krsta, orla Nemanjića i akantusa, simbola pravednika u raju. Na ogrlici nosi se ordenski znak - krst sa grbom Srbije u sredini. Posebno se, na lijevoj strani grudi, nosi zvijezda, čiji je izgled identičan ordenskom znaku. Ukupna težina odlikovanja je oko 800 grama.

Sistem odlikovanja Srbije biće kompletiran do februara, kada će biti završena i posljednja kolajna koja nedostaje - Orden bijelog orla sa mačevima. Riječ je o vojničkom priznanju, koje će se dodjeljivati pripadnicima Vojske Srbije, ali i stranih armija.

Novosti/Frontal 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog