Svijet

Medvedev: Za svemirsku industriju 70 milijardi dolara

MOSKVA - Rusija će uložiti oko 70 milijardi dolara u državni program razvoja svemirske industrije u periodu od 2013. do 2020. godine, izjavio je danas premijer Dmitrij Medvedev.

Program bi trebalo da učvrsti poziciju Rusije kao jedne od vodećih svemirskih sila u svijetu, ali i da poveća odbrambenu snagu zemlje i pojača ekonomski i socijalni razvoj“, rekao je Medvedev, prenosi agencija RIA novosti.

On je ocijenio da je ukupan iznos za finansiranje programa značajan – 2,1 triliona rubalja, uključujući vanbudžetske izvore.

„Program će omogućiti našoj zemlji da efikasno učestvuje u budućim projektima, poput Međunarodne svemirske stanice, istraživanja o Mjesecu, Marsu i ostalim nebeskim tijelima u Sunčevom sistemu“, dodao je predsjednik ruske Vlade.

Dmitrij Paison, direktor razvojnog odjeljenja u svemirskom centru „Skolkovo“, rekao je da će ova ulaganja pružiti okvir za druge svemirske programe na federalnom nivou, uključujući razvoj satelitske komunikacione mreže „Glonas“ i centara za svemirska lansiranja.

Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog