BiH

Od danas skuplje cigarete

BANJALUKA - Većina cigareta u BiH od danas je skuplja za 10 do 60 feninga po kutiji.

Poskupljenje cigareta je nastavak usklađivanja akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u EU, koja je stupila na snagu primjenom novog Zakona o akcizama koji je na snazi od sredine 2009. godine

U Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Srni je potvrđeno da su svi poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta u BiH dužni popisati zalihe cigareta na dan, 1. januar 2013. godine, i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO BiH do 10. janaura.

Takođe, dužni su da, na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama, obračunaju akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, te do 10. januara ove godine uplate razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na jedinstveni račun UIO BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević upozorio je da će inspektori UIO vršiti kontrolu popisa zaliha, obračuna razlike akcize i uplate u predviđenim rokovima.

Kovačević je podsjetio da je Upravni odbor UIO u septembru donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će biti primjenjivana od 1. januara, a kojom se proporcionalna akciza obračunava po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i fiksna akciza od 0,75 KM za pakovanje od 20 komada cigareta.

Ukoliko je proporcionalna i fiksna akciza niža od minimalne akcize, Kovačević je naveo da se mora primjenjivati minimalna akciza u iznosu od 1,82 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Kovačević je podsjetio da je ovo usklađivanje predviđeno do 2014. godine, kada bi minimalna akciza po kutiji cigareta trebala iznositi 2,60 KM.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog