Banja Luka

Banjaluka

Toplana - Pozitivni efekti cjelodnevnog režima rada

BANJALUKA - Banjalučka "Toplana" je, prelaskom na cjelodnevni radni režim kotlovnice, izbjegla veća opterećenja i temperaturne šokove, koji su ranije dovodili do pucanja cijevi, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

"Svakako da je za ocjenu ukupnih efekata potreban duži period, ali, prema preliminarnim rezultatima, radni režim od 24 časa pokazao je pozitivne efekte u potrošnji goriva, kao i ekonomske i druge povoljnosti", rekao je Srni direktor "Toplane" Mićo Milovanović.

Prema njegovim riječima, na bazi pozitivnog iskustva režima koji se koristi u Novom Sadu, urađen je sličan i za banjalučki toplifikacioni sistem koji je u primjeni od početka decembra.

Riječ je o cjelodnevnom režimu rada na koji se prelazi kada spoljna temperatura vazduha padne ispod pet stepeni Celzijusovih.

Direktor "Toplane" naglasio je da se ovakvim režimom produžava rad pumpi, čime se povećava potrošnja električne energije, kao i gubici vode, te istakao da su, ipak, veći direktni i indirektni pozitivni efekti.

"Potrebno je da se na duži period prati potrošnja mazuta, električne energije, kao i gubitak vode, kako bi se sagledali ekonomski efekti novog režima, ali svakako da će nam najbolji pokazatelj biti reakcija naših potrošača", rekao je Milovanović. 

(Srna/Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog