BiH

Ove godine u dim 1000 maraka više

BANJALUKA, SARAJEVO - Svaki pušač u BiH ove godine biće "tanji" za čak 1.040 maraka, jer će upravo toliko potrošiti na cigarete, koje su poskupjele u utorak.

"Od 1. januara na snazi su novi cjenovnici cigareta, koje su po pakli skuplje za 10 do 60 feninga", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uzećemo da je kutija, koja je koštala 2,50 KM, poskupjela za 35 feninga, te da je za jednu prosječnu paklu danas potrebno izdvojiti 2,85 maraka.

Brojna domaćinstva u BiH čine dva pušača, što znači da će oni, tokom 365 dana, u dim da pretvore 2.080 KM, što je za 255 KM više nego tokom godine koju smo upravo ispratili.

Osim toga, pušači koji su dosad kupovali cigarete proizvođača "Philip Morris BH" prethodnih su dana bili zadovoljni jer Marlboro nije poskupio, ali i za njih stiže vijest koja ih sigurno neće obradovati. Te cigarete će, potvrđeno nam je, koštati 3,70 KM.

"Philip Morris BH" je dostavio dvije liste. Prvom listom je ostavio cijene cigareta na istom nivou kao što su dosad i po tim cijenama bi trebalo da budu popisane zalihe i obračunata razlika akcize, a onda je nakon nekoliko dana dostavio zahtjev za nove cijene, koje će biti na snazi čim se odštampaju nove markice", pojašnjava Kovačević.

Borci protiv duvanskog dima zadovoljni su činjenicom što cigaretama rastu cijene.

"U cijelom svijetu cijena duvanskih proizvoda diktira broj pušača. Kada cigarete poskupe, broj pušača se smanji. Nadamo se da će se to dogoditi i kod nas i zbog toga podržavam to što su poskupjele cigarete. Ja bih bio srećniji da su cigarete još skuplje", kaže Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana RS.

Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ističe da je u BiH oko 38 odsto pušača.

"Definitivno, stav nas u zdravstvu je da se potrošnja cigareta smanji za bar 10 odsto kada dođe do poskupljenja. Kada vidite koliko košta kutija cigareta, pa tu cifru pomnožite sa brojem dana u godini, dođete do jedne impozantne brojke. Treba imati na umu i da će u narednom periodu cijene duhanskih proizvoda rasti", naglašava ona.

Dakle, ukoliko ste pušač, nizu zdravstvenih sada se pridružio i finansijski razlog, zbog kojeg bi, svakako, trebalo da se potrudite da se riješite opakog poroka.

N.N./Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog