Svijet

Slovenija smanjila porez na dohodak preduzeća

LJUBLJANA - Porez na dohodak koji plaćaju preduzeća u Sloveniji početkom ove godine smanjen je sa 18 na 17 procenata, čime vlada želi da podstakne privredni oporavak i novo zapošljavanje.

Porez na dohodak pravnih lica je 2011. iznosio 20 odsto, a koaliciona vlada desnog centra namjerava da sadašnju stopu od 17 odsto i dalje postepeno smanjuje u naredne dvije godine do nivoa od 15 procenata, prenosi portal Seebiz.

Ove mjere podsticanja privrede u parlamentu je, prilikom usvajanja izmjena zakona o porezu na dohodak preduzeća, podržala i opozicija.

Novo poresko rasterećenje privrede, prema ocjenama slovenačke vlade, moglo bi da podstakne domaće i strane ulagače da više investiraju, ali i da omogući otvaranje 4.000 radnih mjesta u privatnom sektoru.

Početkom 2013. godine u Sloveniji je stupio na snagu i izmijenjeni zakon o poreskom postupku, koji predviđa poreske olakšice za preduzeća sa godišnjim prometom manjim od 50.000 evra. Njima će se porez na dohodak obračunavati na osnovi koja iznosi 30 odsto prometa, a ostalo će im se paušalno priznati kao normirani trošak poslovanja.

(Seebiz/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog