Svijet

MMF priznao da mjere štednje nisu bile dobre za ekonomiju

Vašington - Glavni ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivier Blanchard i Daniel Leigh sastavili su posebni radni dokument o greškama koje su napravili procjenjujući uticaj štednje na evropske ekonomije, pišu evropski mediji.

Analitičari su značano podcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom, citira evropski informativni portal Euobserver MMF-ov prošlosedmični dokument. Blanchard i Leigh  su u svom izvještaju pojasnili greške u procjenama uticaja oštrih mjera štednje u zemljama poput Grčke, Portugala i Španije.

Iako se u dokumentu upozorava da ga mediji ne bi trebali prikazivati kao službeni stav MMF-a, on odražava promjenu stava kreditora iz Vašingtona oko traženih budžetskih rezova u Evropi.

Budući da je tempo budžetskih rezova bio puno brži, a rast slabiji nego što je predviđano 2010. godine, takozvani fiskalni multiplikatori, matematički koeficijent koji odražava uticaj reformi na rast, bili su puno veći nego što su MMF-ovi ekonomisti početno procijenili. Umjesto blizu nuli, što znači bez greške, fiskalni su multiplikatori za 2010. iznosili oko 1,6, piše u MMF-ovu dokumentu.

Model je prilagođen u idućim godinama. MMF sada zagovara blaže budžetske rezove u Grčkoj i ostalim zemljama pritisnutim recesijom.

Hrt/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog