Vijesti

Skupština Srbije danas o rezoluciji o KiM

BEOGRAD - Skupština Srbije danas će raspravljati o Prijedlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji. Zasjedanju će prisustvovati i predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić.

Zasjedanju parlamenta je prethodila sjednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, na kojoj je odlučeno da se poslanicima predloži usvajanje tog teksta. Dačić će se u ime predlagača obratiti poslanicima.

Dio Rezolucije, tj. dio njenog obrazloženja je Platforma o Kosovu, koja je usaglašena u državnom vrhu na osnovu Nikolićevog prijedloga. Sadržaj Platforme neće biti dostupan javnosti.

Predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović izjavio je ranije da će se o amandmanima na predloženi tekst razgovarati objedinjeno s Prijedlogom rezolucije, a glasanje bi trebalo da bude istog dana kada i rasprava.

Među poslanicima preovlađuje stav da će sjednica biti teška i da će se o šest tačaka rezolucije, koja je osnova za nastavak pregovora, a koje su usvojene prije dva dana, očekuje oštra rasprava. Protiv rezolucije je LDP, dok su ostale stranke opozicije najavile da će glasati za dokument ako budu usvojeni njihovi amandmani. DS je najavila da će na Prijedlog rezolucije podnijeti sedam, a DSS osam amandmana.

Rezolucija, prema tvrdnji članova skupštinskog Odbora za KiM iz Pokrajine, nema podršku ni među Srbima sa Kosova.

Savetnik predsjednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić ocijenio je da će usvajanje rezolucije o osnovama za političke razgovore s Prištinom "trasirati i obavezati Vladu da budući sporazumi budu u skladu s tim dokumentom". Naveo je da je Rezolucija "ključni dokument kojim se definiše državna pozicija i utire put za nastavak dijaloga".

B92/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog