Region

KOSOVO

Vučić najavio uklanjanje spomenika OVPMB u Preševu

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas prilikom obilaska vojne baze "Dobrosin" u Kopnenoj zoni bezbjednosti prema Kosovu da će uskoro država reagovati u vezi sa spornim spomenikom u Preševu poginulim pripadnicima rasformirane OVPBM Albanaca sa juga Srbije.

Vučić nije na konferenciji za novinare želio da kaže kada će tačno spomenik biti uklonjen, ali je dodao da niko ne može da se ponaša "protivpravno" i da kao razlog za to traži u etničkoj pripadnosti.

-Albanci su tražili internacionalizaciju problema, ali ne čini mi se da im to ide u prilog kao 2001. ili 2002. godini. Oni ovde nisu ugroženi. Postoje neke usijane glave koje misle da kao političari treba da upućuju prijetnje državi. Mislimo da su to političke fraze, ali smo potpuno spremni da zaštitimo ustavni poredak Srbije - rekao je Vučić.
 
Sporni spomenik u Preševu

Ministar odbrane Srbije je istakao da se zakoni i Ustav Srbije moraju poštovati i da će u skladu s tim "država preduzeti korake po pitanju" spornog spomenika u centru Preševa.

- Poštujemo stav međunarodne zajednice, a oni smatraju da je to unutrašnje pitanje Srbije. Svima je jasno i potpuno je očigledno da su pretjerali - rekao je Vučić.

Na skupštini svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa juče je usvojena deklaracija kojom se odbija zahtjev Vlade Srbije da spomenik bude uklonjen, a traži se i internacionalizacija tog problema.

S Vučićem u poseti Kopnenoj zoni bezbjednosti na jugu Srbije je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. 

(Blic/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog