Vijesti

Trogodišnjoj Sofiji neophodna pomoć u borbi za život

Sofija Čergić (3) iz Banjaluke, koja je prije nekoliko mjeseci oboljela od težeg oblika leukemije, hitno mora na transplantaciju koštane srži u Italiju, koja košta oko 130.000 evra!

Djevojčica se već dva i po mjeseca nalazi na Odjeljenju hematologije u Kliničkom centru Banjaluka, odakle će 21. januara biti prebačena u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta u Beogradu!

Sofijin otac Veljko Čergić kaže za Press RS da će beogradski ljekari tom prilikom utvrditi da li djevojčici odgovara koštana srž brata i sestre.

- Ako ne bude odgovarala, koštana srž će biti obezbijeđena preko donatora, što ne mijenja iznos troškova transplantacije, koja bi u Padovi trebalo da bude urađena najkasnije krajem februara. Moja kćerka, naime, ima akutnu limfoblasnu leukemiju, koja tek u 20 odsto slučajeva može da se zaliječi terapijom. Upravo zbog toga, ljekari smatraju da je jedini spas za nju transplantacija, što je, s obzirom na Sofijino loše zdravstveno stanje i iscrpljenost organizma, jedina nada za njeno izlječenje. I moja majka je oboljela od leukemije, od koje je, nažalost, preminula, što ukazuje da je na Sofijin slučaj uticaj imala i genetika - kaže Čergić.

On dodaje da će ljekari u Beogradu odlučiti da li će Sofija ostati tamo na daljem liječenju ili će biti vraćena u banjalučki Klinički centar.

- Ako ostane na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta, tamo će joj uraditi pripreme za transplantaciju, što podrazumijeva svođenje njenog imunološkog sistema na nulu. Međutim, pošto je kod Sofije riječ o težem obliku leukemije, predložena je operacija u Italiji, jer se u Beogradu operišu samo blaži slučajevi. Prema procjenama naših ljekara, transplantacija bi sa pripremom u Italiji koštala oko 130.000 evra. Još nismo dobili predračun iz Padove, ali bi, takođe prema procjeni ljekara, bilo poželjno da transplantacija bude urađena sredinom, eventualno krajem sljedećeg mjeseca - ističe Čergić.

Prema njegovim rečima, Sofiji je bolest dijagnostikovana krajem oktobra prošle godine, kada su joj nabubrili limfni čvorovi, koji su se cijedili u plućno krilo.

- Moja kćerka je zbog ovakve situacije najprije bila smještena na Klinici za plućne bolesti, odakle je premještena na hematologiju. Prvih mesec dana terapije bukvalno je bila borba za život. U tom periodu, Sofija nije ni jela, ni pila. Sada je malo bolje, ali sve je to daleko od dobrog, a moja supruga stalno je sa njom. Dijete je baš izmučeno pa se iskreno nadamo da će uskoro biti stečeni uslovi da može da bude operisana u Italiji. Međutim, problem je što mi živimo veoma skromno, od moje plate, dok je supruga nezaposlena. Imamo još jednog sina od 17 i kćerku od 13 godina. Iz tog razloga zamolio bih sve ljude dobre volje da pomognu, kako bismo sakupili neophodan novac za Sofijinu operaciju i liječenje, jer je to jedini način da se naše dijete izliječi i ostane u životu - kaže Čergić.

Svi koji žele da pomognu da Sofija bude operisana, to mogu da učine uplatom sredstava u NLB Razvojnoj banci Banjaluka, na broj računa: 5620993000000198, pozivom na broj: 14827161.

(Press/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog