Vijesti

Tači ne želi da razgovara o srpskoj rezoluciji

PRIŠTINA - Neću dozvoliti da se prijedlozi iz srpske rezolucije o Kosovu nađu na stolu tokom razgovora sa Ivicom Dačićem, poručio Hašim Tači. Za Prištinu je neprihvatljiv prijedlog da opštine sa srpskom većinom dobiju autonomiju, ističe Tači.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da neće dozvoliti da se prijedlozi iz Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu nađu na stolu tokom razgovora sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i ocijenio da je za Prištinu neprihvatljiv prijedlog da opštine sa srpskom većinom dobiju autonomiju.

"Prijedlog Srbije da opštine sa srpskom većinom dobiju status autonomnih opština je neprihvatljiv i nećemo dozvoliti da se nađe na pregovaračkom stolu", rekao je premijer Tači na sastanku sa liderima parlamentarnih političkih partija, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Tači je naveo da će sa Dačićem razgovarati o rasformiranju "ilegalnih struktura Srbije na sjeveru Kosova, stvaranju mehanizama koji će omogućiti transparentnost davanja i korišćenja sredstava za srpsku zajednicu na Kosovu kojima će se upravljati iz Prištine uz predstavnike srpske i međunarodne zajednice".

Prema njegovim riječima, jedna od tema će biti i konkretne mere koje je kosovska vlada preduzela u cilju uspostavljanja reda i zakona na severu zemlje.

Osnov za razgovore sa premijerom Srbije su, prema riječima Tačija, plan Martija Ahtisarija, ustav i zakoni na snazi, rezolucija kosovskog parlamenta i sporazumi koji su već postignuti sa Beogradom uz posredstvo Roberta Kupera, kao izaslanika EU.

U saopštenju se navodi da tokom dijaloga kosovska vlada nikako neće prihvatiti razgovor o statusu Kosova, o teritorijalnoj cjelovitosti i međunarodno priznatim granicama, unutrašnjoj organizaciji uspostavljenoj na osnovu Ahtisarijevog plana i kosovskog ustava i o već postignutim sporazumima u Briselu.

Kako se ističe u saopštenju, kosovska vlada zainteresovana je da u kratkom roku ojača svoje strukture na sjeveru zemlje u oblastima zdravstva i socijalne politike, a u skladu sa rješenjima iz Ustava Kosova i Ahtisarijevog predloga.

Normalizacija odnosa

Cilj vlade je, kako se poručuje, postizanje međunarodno obaveznog sporazuma o normalizaciji odnosa dvije zemlje, koji će biti garantovan od strane EU, SAD i zemalja velike petorke.

U saopštenju se navodi da Kosovo sa pravom očekuje da se takav sporazum postigne na kraju procesa i treba da omogući učlanjenje Kosova u UN i druge međunarodne mehanizme.

"Naravno, mi shvatamo da na kraju tog procesa Srbija neće moći da prizna nezavisnost Kosova, zato je neophodno da se Kosovu obezbjedi učlanjenje u UN, otvori siguran put za učlanjenje u NATO i EU, kako bi se stvorili uslovi da Srbija ne može da postane smetnja Prištini na tom putu", kaže se u saopštenju.

Cilj Prištine je da se u Briselu razgovara i o stvaranju uslova za slobodne izbore na sjeveru Kosova, kao i za formiranje opštine severna Mitrovica.

Takođe, jedan od planova je i popis stanovništva i domaćinstava na sjeveru kako bi se stvorili uslovi za adekvatan ekonomski i razvojni tretman tog dijela zemlje što bi, kako je navedeno, podrazumevalo stvaranje posebnog fonda za razvoj severa Kosova.

Tači je rekao da će se na ekonomskom planu stvoriti razvojni fond za sjever zemlje, kojim će se finansirati razni infrastrukturni projekti.

"Taj fond će biti otvoren i za donacije iz Srbije i međunarodne zajednice", rekao je Tači i dodao da će Fondom upravljati odbor koji će činiti ministri Kosova i izabrani predstavnici srpske zajednice.

Kako je saopšteno, Tači se, prije odlaska u Brisel gde će 17. januara razgovarati sa Dačićem, sastao sa liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, potpredsjednikom Alijanse za budućnost Kosova Bljerimom Šaljom, podpredsednicom ANK Mimozom Kusari Ljiljom, predsjednicimima Turske demokratske stranke i Samostalne liberalne stranke, Mahirom Jagdžilarom i Slobodanom Petrovićem.

RTS/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog