Vijesti

Bez dogovora Vlade RS i sindikata

BANJALUKA - Na današnjem sastanku tima Vlade Republike Srpske, koji čine ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović, ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture kome je prisustvovala i predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić razgovarano je o zahtjevu sindikata za povećanjem cijene rada ali dogovor nije postignut, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nakon ovog sastanka, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović održao je sastanak sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture na kojem je razmatrana Instrukcija direktorima osnovnih i srednjih škola o obezbjeđivanju minimalnog procesa rada.

„S obzirom da je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture stava da se tekst Instrukcije može shvatiti kao pritisak na članove Sindikata da odustanu od štrajka, iako to nije bila namjera Ministarstva, zaključeno je da se u tekstu Instrukcije izvrše određene korekcije“, stoji u saopštenju i dodaje se da je dogovoreno da Ministarstvo preformuliše dio teksta u kojem se traži spisak radnika koji stupaju u štrajk na način da direktor organizuje sastanak sa predsjednikom sindikalne organizacije škole u periodu od 15.01 do 18. 01. 2013. godine radi dogovora o organizaciji minimuma procesa rada. Takođe, dio u Instukciji koji se odnosi na član 18. stav 2. Zakona o štrajku se izostavlja.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske ističu da su imali namjeru da ovom instrukcijom direktorima škola jednoobrazno uredi organizovanje minimalnog procesa rada u svim školama u Republici Srpskoj s ciljem da se ne ugrozi bilo čije pravo na štrajk i na rad.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog