Region

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog sutra u Beogradu

BEOGRAD - Posmrtni ostaci posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića /1923-1970/ trebalo bi da sutra budu prebačeni avionom iz Ciriha u Beograd.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog počivaće u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju do sahrane u Zadužbini Svetog Đorđa na Oplencu.

"Datum sahrane još nije preciziran. Najverovatnije da će to biti na proleće, do kada iz Londona i Atine treba da budu preneti i posmrtni ostaci njegove majke i supruge kraljica Marije i Aleksandre", rekao je član državnog Odbora za prenos i sahranu posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević Oliver Antić za beogradski dnevnik "Danas".

Antić, koji je i pravni savjetnik predsjednika Srbije, rekao je da će posmrtni ostaci kralja Petra Drugog na aerodromu "Nikola Tesla" biti dočekani uz državne počasti i gardu.

Garda će kraljeve posmrtne ostatke "predati Žandarmeriji na čuvanje" u dvorskoj kapeli, gdje bi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej trebalo da služi zaupokojenu liturgiju i parastos.

Antić kaže da će se Odbor i Dvor "naknadno dogovoriti da li će i kako građanstvu biti omogućeno da na Dedinju oda poštu kralju Petru Drugom".

Ekshumacija posmrtnih ostataka prvorođenog sina kralja Jugoslavije Aleksandra i kraljice Marije iz porte crkve Svetog Save u Libertvilu kod Čikaga izvršena je prošlog četvrtka.

"Njihova sahrana na Oplencu značiće povratak redu i tradiciji, što je lepa slika koja treba da iz Srbije potekne u svet", rekao je Antić.

Kralj Petar bio je jedini kralj koji je počivao na tlu SAD. U otadžbinu se simbolično vraća posle 72. godine, kad se navršava i 90. godišnjica njegovog rođenja.

On je poslije aprilskog sloma 1941. godine, zajedno sa kraljevskom vladom emigrirao iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a poslije Drugog svjetskog rata nove komunističke vlasti 1945. godine su bez referenduma ukinule monarhiju i članovima Kraljevskog doma oduzele državljanstvo i građanska prava.

U Dvoru ističu da "kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao". Živeo je u izgnanstvu, prvo u Londonu, a potom u SAD, gdje je i preminuo u denverskoj bolnici 3. novembra 1970. godine

Prema nezvaničnim saznanjima lista, sahrana posljednjeg jugoslovenskog kralja i dvije kraljice trebalo bi da se održi u vrijeme majskog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, do kada bi poziv trebalo da se uputi dinastijama s kojima je Kraljevski dom Karađorđević u srodstvu i vezi.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog