Intervju

Đilas: Vanredni izlazak na birališta - na vidiku

Da će vanredni parlamentarni izbori biti održani tokom 2013. godine potpuno je uvjeren Dragan Đilas, predsjednik DS i gradonačelnik Beograda.

On za ”Novosti” ocjenjuje da je, poslije šest mjeseci, potpuno jasno da Dačićeva vlada nema viziju kako da poboljša životni standard, da su razlike unutar vladajuće koalicije nepomirljive i da parališu državu i da je vanredni izlazak na birališta - na vidiku.

Šta se promijenilo u Srbiji u posljednjih pola godine, otkad DS nije u vlasti?

- Zemlja se vratila nekoliko koraka unazad. Privreda nam odumire, a vlast ne zna kako da ojača ekonomiju koja klizi u recesiju. Iznevjerena su obećanja. Rekli su da će da ukinu 150 državnih agencija, a ukinuli su samo sedam. Mediji su blokirani za opoziciju. Jačaju ekstremističke organizacije koje prijete i prave spiskove nepodobnih. Živimo u atmosferi straha. Predsjednik države ima jednu politiku, a Vlada drugu. Smjenjuju se opštinske vlasti koje su birali građani. Vlast je obećala departizaciju, pa je postavila sve partijske kadrove, tako je vlasnik pečenjare postao direktor ”Kolubare”, a vlasnik STR - ”Železnice”... Podržavam apsolutno borbu protiv korupcije, ali od nje se ne živi.

Zbog čega se onda pohvalno izjašnjavate samo o Vučiću i Krkobabiću?

- Ne mogu da kažem da ne vidim da se ulaže ozbiljna energija u pokušaj rasvjetljavanja privatizacija, krađa ili korupcije u državi. Ko neće da prizna da to vidi, on laže. Ali, vidim i odgovornost Vučića, koji je i predsjednik SNS, za ono što rade razni Bačevići i Cvijani, za to što se donose zakoni po kojima kriminalci izlaze iz zatvora, za to što potpuno nestručni partijski ljudi dolaze na važna mjesta u državi, za to što se otimaju mandati opoziciji po Srbiji i što se ljudima prijeti. Što se tiče PUPS, oni su, sprovodeći politiku koju smo zajedno formulisali u Beogradu, obezbijedili da 500.000 najugroženijih penzionera u Srbiji dobije još jednu penziju.

Kad je, po vašem mišljenju, tako loše stanje u Srbiji, zašto se DS više bavi sama sobom, nego državom?

- Želja vlasti je da prikaže da postoji sukob unutar DS i da se isključivo bavimo sami sobom, što nije tačno.

Na pomolu je isključenje Dušana Petrovića i Vuka Jeremića iz DS. Ne plaši vas podjela stranke?

- Svi koji odbiju da sprovedu odluku najviših organa DS, više neće biti u toj stranci. Odluka Glavnog odbora je da bivši ministri vrate poslaničke mandate. Ko to ne poštuje, sam je odlučio da izađe iz DS. Nema tu nikakvih podjela. Samo jasna demokratska procedura.

Zašto se onda ne pokreću postupci protiv bivših ministara Bogdanovića i Šutanovca, koji su u parlamentu?

- Oni su ponudili mandate stranci. Smatrali smo da je važno da Bogdanović i Šutanovac budu u parlamentu, u vrijeme kada se država intenzivno bavi Kosovom i bezbjednošću.

Prijeti li rascjep poslaničkog kluba ako Petrovića podrži dio poslanika DS?

- U DS je uvek važnije ko ostaje nego ko izlazi. Mi želimo da reformišemo stranku i da je vratimo osnovnim principima i vrijednostima koje su od DS napravile instituciju u Srbiji. Ko to podrži, ostaje u stranci, ko je protiv, može da ide.

Istraživanja pokazuju da vam rejting pada. Hoćete li bitni spremni za izbore?

- Nije nama pao rejting od 25. novembra otkad sam ja predsjednik. Ne treba gledati istraživanja, dovoljno su rekli izbori. DS je na njima izgubila i narod nam je poslao jasnu poruku. Nećemo dizati rejting praznim obećanjima i marketingom, nego novim programom. Naši ciljevi su: Srbija u EU i ekonomski lider regiona za deset godina. Zaokret u ekonomiji, fiksni kurs dinara, zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta, regionalna agrarna politika, ulaganje u energetiku, prehrambrenu industriju, informatiku i obrazovanje i demontiranje partijske države... Otvorićemo novi dijalog sa intelektualcima koje smo izgubili, sa ”bijelim listićima” i sa svima koji budu spremni da podrže naš novi program.

Zašto se sigurni da će izbori biti u 2013?

- Vučić, Dačić i Dinkić svakog dana tvrde da su spremni za izbore, da ih se ne plaše, i da će oni biti raspisani ako ne uspiju reforme. Oni su nametnuli temu izbora, a ne opozicija. Vlada koja ovako funkcioniše nema dugi vijek. Sama će sebe da sruši. Postoji direktan konflikt koalicionih partnera i dvije politike, predsjednika i Vlade. Da je ovo normalna zemlja, izbori bi, na primjer, već bili raspisani jer su stranke vlasti obećali jednu kosovsku politiku, a sprovode drugu. Ne samo da daju granicu na Jarinju i Brnjaku nego nude i stolicu Kosovu u UN.

(Novosti/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog