Region

Vučić: Srbijom je vladala političko-poslovna mafija!

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbijom u prethodnom periodu vladala “političko-poslovna mafija”, kao i da se u medijima “vodi hajka” protiv ulaganja u poljoprivredu od 100 miliona evra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i naveo da iza toga stoje “tri velikana srpskog biznisa” koji misle da mogu da rade šta hoće.

Zemljom je upravljala jedna vrsta političko poslovne mafije koja je mogla da uradi šta god hoće! Upravljala je svim. Od medija, do aerotransporta, svakim parčetom zemlje, parama u Srbiji. Političari su obezbjeđivali kredite bez ikakve kolaterale i garancije. Na taj način poslovali su tajkuni, počev od Miškovića pa nadalje. Oni su kredite uzimali od srpskih banaka, na primer Agrobanke, koje su danas u stečaju – otkriva Vučić.


On je za RTS objasnio šemu “pljačkaškog mehanizma”.

Na primjer “biznismen” kupi firmu, pa uzme kredit od 10 milima evra. Zatim gasi to preduzeće i otvara novo i opet uzimamo kredit. I naravno, ne pada im na pamet da vrate pare. Bez ikakvog kolaterala i mjenice dobijali su milione evra kredita preko političara koji su direktoru banke prijetili otkazima. Ja govorim o onima koje smo nazivali najvećim i najpoznatijim tajkunima, onima koji su imali političare u malom džepu. Recimo, zovu političara i kažu: ‘Mali, onaj neće da mi da zemlju’ i sutra toga hapse! Recimo takav slučaj bio je hapšenje Đorđa Antelja – rekao jeVučić.


Tri moćna biznismena

- Shvatićete da iza toga stoji biznis i interesi tri moćna biznismena, tri velikana srpskog biznisa, koji misle da mogu da prodaju sve budzašto, da uništavaju srpsko selo, da mogu da angažuju koje hoće od udruženja kada im padne na pamet – rekao je Vučić, gostujući na “RTS”.


On je dodao da je šokiran i da se vidi “kako oni danas pletu mrežu”, navodeći da iza toga stoje pare određenih biznismena sa cijelom hajkom i kampanjom.


- Mi nalazimo najmoćnijeg u svijetu investitora, Švajcarci nam se dive i pitaju kako smo uspjeli u Srbiju da ih dovedemo, najbolje nešto što se u Srbiji dogodilo u poslednjih 20 godina i te firme prodajemo u ovom trenutku za 100 miliona evra, a na svim medijima imate hajku protiv nas – rekao je Vučić.


On je ocijenio da se ovih investicija plaše određeni poslovni krugovi koji se plaše konkurencije. Vučić je podsjetio da je privatizovano sedam kombinata za vreme vlasti DS-a za 23 milona evra, a u međuvremenu su svi propali i u dubiozi su 30 miliona evra, jer su uništeni kapital i osnovna sredstva, a radnici su otpušteni ili ne primaju platu, državi ne idu porezi.


Steže se obruč oko Šarićevog klana


Aleksandar Vučić izjavio je večeras i da se steže obruč protiv narko klana Šarića.


- U krivično-pravnom smislu steže se obruč protiv narko klana Šarića – naveo je Vučić, i dodao da će narednih dana imati razgovore sa šefovima najvažnijih službi u svijetu.


Očekujemo određeni napredak, već imamo određene informacije i nadam se da ćemo do polovine godine obradovati ljude u Srbiji rezultatom u borbi protiv korupcije i kriminala, rekao je Vučić, ocjenjujući da će to biti poruka da se ne isplati baviti se kriminalom i korupcijom.


On je dodao da tužioci rade svoj posao i saslušavaju svjedoke u slučaju Mišković, kao i da pretpostavlja da nakon toga više neće biti razloga za pritvor, ali da je važno da poslije toga uslijedi brzo i efikasno suđenje.


- Kada kažem brzo, ne da se ubrzava, ali da bude efikasno i da se različitim smicalicama ne stavlja u fioku predmet i stoji godinu, dve, tri, već da narod vidi rezultat – naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

RTS/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog