Region

Prva žena sveštenik u Beogradu

BEOGRAD - Slovačka evangelistička crkva je za svog sveštenika u Beogradu imenovala Anu Petrak koja je i prva žena na toj funkciji u istoriji Beograda, javila je Vjerska informativna agencija (VIA).

Petrakova je, kako se navodi, već preuzela dužnost vođenja beogradske parohije, dok je dosadašnji slovački sveštenik u Beogradu Vladimir Ivičjak premješten u Bački Petrovac.

Ona je do sada bila sveštenica u Banatskoj Kovačici, a poznavaoci crkvene istorije, kako se navodi, smatraju da je Petrakova prva stalna sveštenica u istoriji Beograda.

Rođena je u sremskom mjestu Boljevci (opština Surčin) 1974. Teologiju je studirala u Bratislavi. Udata je i majka dvije ćerke.Među vjernicima važi kao odmjerena, stručna osoba i dobar propovednik.

Petrakova je za VIA izjavila da se nada da će ispuniti očekivanja vjernika i svoje crkve. Ona je rekla da shvata da će njeno imenovanje nekima djelovati «revolucionarno» i da će trebati nešto vremena da bude prihvaćena.

Želi, kako kaže, da sarđjuje sa drugim vjerskim zajednicama srpske prijestonice, za što je lično spremna dodavši da hrišćani imaju puno toga zajedničkog.

Slovačka evangelistička crkva u Srbiji ima oko 49.000 vjernika i 25 sveštenika, među njima je pet žena. Ustav crkve ne zabranjuje da žena bude i biskup. Smatraju da je to u skladu sa Hristovim učenjem o potpunom izjednačavanju muškaraca i žena. Kada sadašnjem biskupu krajem iduće godine istekne mandat, neka od sveštenica će imati priliku da se kandiduje.

Ova crkva, kao i većina protestantskih crkava, ima žene u sveštenstvu već dvadesetak godina, a u NJemačkoj ih je nekoliko i na funkciji biskupkinje.

Pravoslavna i Katolička crkva, kao i brojne male vjerske zajednice, iz teoloških razloga odbijaju mogućnost ženskog sveštenstva.

Tanjug/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog