Region

Tadić: I dalje mislim da je ispravno što smo smijenili Tomića

BEOGRAD - Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić saslušan je danas kod istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu, po tužbi koju je još 2004. godine protiv njega podnio penzionisani načelnik Uprave za bezbjednost Vojske Srbije i Crne Gore.

"I posle deset godina mislim da sam apsolutno u pravu i stojim iza odluke da penzionišem Tomića. Problem je u tome što je Tomić uvjeren da je penzionisan da bi mogao da bude uhapšen u toku 'Sablje'. Ništa dalje ne želim da komentarišem, da ne bih uticao na sud, koji treba nezavisno da radi svoj posao", rekao je Tadić po izlasku iz sudnice.

Goran Petronijević, advokat Ace Tomića, rekao je da će apsolutna zastarjelost postupka nastupiti krajem marta i početkom aprila.

"Kada nastupi zastarjelost, tužićemo državu Srbiju, a ako bude potrebe pokrenućemo postupak i pred Međunarodnim sudom u Strazburu", rekao je Petronijević.

Saslušanje je vodila sudija Snežana Ilić, koja će odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv Tadića.

Penzionisani general tereti Tadića da je kao ministar odbrane počinio zloupotrebu položaja, jer je njegovom odlukom penzionisan nakon neosnovanog hapšenja u akciji "Sablja".

Tomićevom tužbom bili su obuhvaćeni i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, šef Biroa za informisanje Vlade Srbije Vladimir - Beba Popović i načelnik Generalštaba Branko Krga, ali su optužbe protiv njih zastarjele pa bi eventualno mogli da budu pozvani da svjedoče u tom postupku, rekao je Tanjugu Tomićev advokat Goran Petronijević.

General je u tužbi naveo da su ga bivši tuženi funkcioneri neosnovano povezali sa "zemunskim klanom" i uhapsili suprotno propisima, zbog čega je provelo 100 dana u pritvoru.

Zbog neosnovanog boravka u pritvoru Tomiću je kasnije isplaćena velika materijalna odšteta, oko šest miliona dinara.

General Tomić je ranije bio pod sumnjom za umiješanost za ubistvo premijera Zorana Đinđića i za skrivanje Ratka Mladića.

Nezavisne/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog