Region

Dačić: Srbija ostaje najbolji prijatelj Makedonije

Srpski premijer Ivica Dačić poručio u Skoplju da Srbija nema nikakvih teritorijalnih, kulturnih, ni bilo kakvih drugih namjera ili pretenzija ka Makedoniji. Naprotiv, Srbija želi i dalje da bude najbolji prijatelj makedonskom narodu i makedonskoj državi, rekao Dačić.

Dačić je na Svetosavskoj akademiji u Skoplju, povodom 27. januara, koji je makedonska vlada proglasila za nacionalni i državni praznik Srba u toj državi, poručio i da su Srbija i Makedonija možda imale i da imaju nerješena pitanja, ali da je siguran da nigdje više nema razumijevanja za zajedničke probleme Srba i Makedonaca nego što je to u Makedoniji.

"Ovdje u Makedoniji želim da kažem ono što je i Sveti Sava govorio - ljubi bližnjeg svog, a mi nemamo više bližnjeg osim Srba i Makedonaca i ostalih naroda iz bivše Jugoslavije", rekao je premijer Srbije.

Dačić je Srbima koji žive u Makedoniji poručio da su pokazali zrelost kada su dan Svetog Save izabrali za svoj državni praznik, jer je, kako je ukazao, svetosavlje suštinska filozofija koja vraća moralu i suštinskim vrijednostima.

Prema njegovim riječima, čast koju Srbi osjećaju kada proslavaljaju taj praznik još je veća jer im se pridružuju i drugi narodi.

"Ovdje u Makedoniji je više nego očigledan primjer kako se može poboljšati prijateljstvo i međusobno razumijevanje, jer dijelimo zajedničku prošlost, ali i viziju budućnosti u EU", istakao je premijer Srbije.

Dačić je naglasio da je Srbija spremna da sa svojim susjedima i Makedonijom radi na ostvarenju te evropske vizije.

Dačić je, međutim, ukazao da se međunarodni faktor nije u prošlom vremenu, ali ni sada u potpunosti, ponašao u skladu sa nacionalnim i državnim interesima, posebno apostrofirajući problem Kosova.

Dačić je na kraju poručio da je svetosavsko načelo aktuelnije nego ikada, da je to oslonac i spasonosni kompas da srpski narod iz smutnog vremena pronađe izlaz.

Na svečanosti se obratio i makedonski premijer Nikola Gruevski, koji se složio sa srpskim kolegom da dvije države rade na unapređenju međusobnih političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih odnosa.

Gruevski je ukazao na izuzetan značaj koji su u razvoju Makedonije dali istaknuti Srbi, koji su, kako je ocijenio, dio makedonskog multikulturnog i multinacionalnog mozaika i dio zajedničkih vrijednosti.

(RTS/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog