Region

Zukorlić pokazao sporazum Đukanović - Husović

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji kojim rukovodi muftija Muamer Zukorlić objelodanio je u nedjelju Sporazum o saradnji koji su 23. marta 2006. godine, uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore, potpisali tadašnji predsjednik DPS-a Milo Đukanović i predsjednik Bošnjačke stranke Rifat Husović.

U saopštenju Mešihata se navodi da je riječ o Sporazumu, kome je pethodio dogovor o pristanku Bošnjaka da na referendumu glasaju za osamostaljenje Crne Gore.

U tački 4. (četiri) Sporazuma se navodi da se Sandžak "vidi kao multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna prekogranična regija, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore".

Sporazum je objelodanjen, kako se navodi, radi potvrde izjave muftije Zukorlića date Televiziji "Atlas" u emisiji "Živa istina".

Zukorlić je, naime, rekao da nije zadovoljan odnosom zvanične Podgorice prema Bošnjacima koji žive u Crnoj Gori, i optužio vlast u toj državi da je na popisu podsticala cjepkanje bošnjačkog nacionalnog korpusa.

On je optužio crnogorsku vlast da nije ispunila ni slovo Sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, koji su 2006. godine potpisali Đukanović i Husović.

Zukorlić je rekao da je Sporazum potpisan van Crne Gore, navodeci da to znači da ima međunarodni status i mora se poštovati.

Đukanovićev kabinet je, međutim, negirao postojanje takvog sporazuma, istakavši da priče o tome, kao i kvaklifikacije o ulozi i položaju bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, predstavljaju "neistine i izmišljotine".

"Predsjednik Đukanović nikada i ni s kim nije razgovarao o teritoriji, već isključivo o položaju Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori, respektujuću prije svega njihov doprinos modernom razvoju Crne Gore i crnogorskog društva kao građanskog i multietničkog", navodi se u saopštenju i dodaje da Đukanović nikada ništa tajno nije potpisivao ni u Crnoj Gori ni izvan nje.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog