Region

Radovi

Tunel kroz Omišku Dinaru - predmet podsmijeha hrvatske javnosti i stručnjaka (Foto)

Fotografije goleme rupe usred Omiške Dinare obišle su zadnjih dana Hrvatsku. Ta se nesretna rupa našla na udaru javnosti jer predstavlja tunel koji vodi - nigdje.

Na njegovom kraju je kanjon rijeke Cetine pa čovjek u najmanju ruku treba imati mašinu iz akcijskih filmova da bi preletio na drugu stranu, prenosi Jutarnji list.

Tunel kroz Omišku Dinaru, sastavni dio projekta, napokon je prošle sedmice probijen. Mora da su se nemalo iznenadili svi oni koji su prolazili starom cestom, pa vidjeli da iz brda odjednom izlazi golemo svrdlo. I novinari Jutarnjeg su ušli u, 1471 metar dugu rupu do koje vodi gruba, makadamska cesta.

U klaustrofobičnom mraku tek probijenog tunela, dok se voda slijeva njegovim stijenkama, susrećemo tek nekoliko radnika. Posvuda je radna oprema, teški strojevi, koloturi… Tunel je prepun grbavosti i rupa s vodom. Teško je i zamisliti da će jednog dana ovdje saobražaj ići u dve trake. No tek s dolaskom do kraja stvar postaje apsurdna.

Most bi jednog dana trebao ići preko Cetine do susjednog brda, u kojem će se probiti još jedan ovakav tunel. Ali trenutno stvar izgleda smiješno.

Omiški inženjer Ivo Vulić tvrdi da je sve to žalosno. U projekt brze ceste biće uloženo 170 miliona evra, od toga 326 miliona kuna otpada na omiški dio, a baš će tu biti sagrađena tri tunela i dva vijadukta. Vulić smatra da je to besmisleno trošenje novca, ali i uvreda za čitavu struku tunelogradnje.

(Jutarnji/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog