Svijet

Ikea“ će u Srbiji zaposliti više od 2.000 ljudi

BEOGRAD, Kompanija „Ikea“ planira da u Srbiju uloži 250 miliona evra u otvaranje i razvoj pet robnih kuća koje će zaposliti više od 2.000 ljudi, ali još se ne zna kada.

Ikea“ će u Srbiji zaposliti više od 2.000 ljudi

Iz švedske kompanije za proizvodnju namještaja su poručili da je za izgradnju prve fabrike potrebno 12 mjeseci i da su oni spremni da počnu gradnju “čim završe neophodne administrativne procedure”.

Lokaciju su već odabrali i sa partnerima potpisali predugovor, i očekuju da nadležne institucije što skorije riješe problem konverzije zemljišta, što je preduslov za pokretanje projekta.

- Nakon toga ostaje pitanje dobijanja lokacijske, građevinske i ostalih relevantnih dozvola. Vjerujemo u obećanja gradskih i republičkih vlasti da će sve biti završeno što efikasnije, u skladu sa zakonom. U stalnom smo kontaktu s predstavnicima lokalnih i republičkih vlasti i saradnja je na dobrom nivou – kazali su u kompaniji.

Prema planu, IKEA će prvo graditi robnu kuću u Beogradu, potom u Novom Sadu, Nišu, pa još jednu u Beogradu, dok peta lokacija još nije nađena, ali će biti negdje u južnoj Srbiji.

- Govorimo o dugoročnim investicijama u narednih nekoliko godina, a dinamiku izgradnje prodajnih objekata u ovom trenutku ne možemo da predvidimo jer to zavisi od razvoja tržišta, kupovne moći stanovništva i ukupne ekonomske situacije – objasnili su u IKEI.

Kako su ukazali, strateška odluka kompanije „Ikea“ je da na tržištu Srbije otvori pet robnih kuća, ali i dalje razvija saradnju sa domaćim proizvođačima namještaja.

- Zadovoljni smo našim dosadašnjim iskustvom u Srbiji i partnerstvom sa domaćim proizvođačima. Sa „Simpom“ saradjujemo više od 30 godina. Promet je dostigao nivo od 20 miliona evra u 2012, a prije samo četiri godine bilo je na nivou 2,5 do tri miliona – naveli su u kompaniji.

Uspješnu saradnju „Ikea“ ima i sa kompanijom „Jasen-Lukić“, koja se mjeri prometom od oko pet miliona evra.

Region koji obuhvata Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Srbiju, sa sjedištem kompanije u Beogradu, jedan je od regiona koji je u stalnom razvoju i stoga je, kako su kazali, veoma značajan za „Ikeu“.

Tanjug/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog