Region

Svenarodni miting na sjeveru Kosova

KOSOVSKA MITROVICA- U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas će biti održan svenarodni miting. Miting će biti održan pod motom "Ne kosovskim institucijama i ne uspostavljanju carinskih prelaza Jarinje i Brnjak", potvrđeno je Srni u organizacionom odboru.

Održavanje mitinga počeće u 12.00 časova na Trgu Šumadija, a, prema najavama organizatora, poziv za učešće upućen je svim građanima sa sjevera Kosova i ljudima zaposlenim u srpskim institucijama.

Ranije je predsjednik opštine Kosovska Mitrovica i zamjenik šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić najavio da ovaj miting neće biti politički obojen.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova upozorava Milan Ivanović rekao je Srni da Srbi neće prihvatiti kosovske institucije, kao ni institucije koje premijer Srbije Ivica Dačić naziva "srpskim institucijama", jer bi to značilo gašenje institucija države Srbije.

Današnji miting još jedna je potvrda stava Srba da ne prihvataju nametanje kosovskih institucija i izdvajanje iz ustavnog i pravnog okvira države Srbije, poručuju Ivanović i narodni poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić.

"Miting je demonstracija stava da ne prihvatamo dogovore koje su u Briselu postigli premijer Srbije Ivica Dačić i premijer samoproglašene fantomske države Kosovo Hašim Tači", rekao je Ivanović.

Prema njegovoj ocjeni, ti dogovori u realnosti znače pretvaranje administrativnih prelaza u granične i prihvatanje naplate carine na tim prelazima.

Sem toga, smatra Ivanović, ti dogovori su neustavni, jer se njihovom primjenom direktno krši ustavna odredba o jedinstvenoj i nedjeljivoj teritoriji Srbije.

Sa mitiga će, kako najavljuje Ivanović, ponovo biti upućen zahtjev da najviši državni rukovodioci prime delegaciju Srba, ali onu koju će narod odrediti, a ne lideri političkih partija.

Jakšić navodi da je protest potvrda opredjeljenja naroda da "ne prihvataju da budu podanici šiptarske monstrum države i da žele da trinaestogodišnju borbu za opstanak potvrde opstankom institucija države Srbije na Kosmetu i opstankom severa Kosova u ustavnopravnim okvirima države Srbije".

"To će biti masovno okupljanje naroda sa severa Kosova s jednim jedinim ciljem - da upozorimo državno rukovodstvo Srbije i međunarodnu zajednicu da ne prihvatamo odvajanje od matične države i da ćemo nastaviti da svim demokratskim sredstvima branimo ovaj deo teritorije Srbije od nametanja institucija monstrum države" - kaže Jakšić.

(Agencije/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog