Vijesti

KKI Vrbas za legalizaciju prostitucije

BANJALUKA - Košarkaški klub invalida "Vrbas" iz Banjaluke pokrenuo je inicijativu za legalizaciju prostitucije u Republici Srpskoj i BiH!

Iz ovog sportskog kolektiva, štaviše, poručuju da će od legalizacije "najstarijeg zanata na svijetu", osim onih koji se bave tim poslom, ogromnu korist imati i cijelo društvo, budući da je prostitucija u zemljama koje su je zakonom regulisale postala jedna od najprofitabilnijih privrednih grana.

Ističući da su na ideju o pokretanju ove inicijative članovi KKI "Vrbas" došli nedavno, te da će najdalje za mjesec dana podršku svojoj ideji tražiti i od građana Banjaluke, postavljanjem štandova na Trgu Krajine gdje će zainteresovani moći da potpišu peticiju kojom se od nadležnih traži da legalizuju prostituciju, predsjednik KKI "Vrbas" i odbornik u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević za Press RS kaže da je "kucnuo zadnji čas da i ova zemlja konačno krene u korak sa modernim svijetom."

- Valjda ne živimo u srednjem vijeku pa da pokretanjem ovakvih pitanja rizikujete da vas inkvizitori skrate za glavu! Stvari su potpuno jednostavne. U Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH određeni broj žena se bavi prostitucijom. Činjenica je da mnoge žene od tog posla žive i da ih niko nije natjerao da se tim poslom bave. S druge strane, imamo veliki broj invalida, ljudi koji su neoženjeni i onih koji iz raznih drugih razloga ne mogu da zadovolje svoje seksualne potrebe. Upravo zbog njih je potrebno da se prostitucija zakonom dozvoli i reguliše, jasan je Umičević.

Osim što bi legalizacijom prostitucije svi koji se bave ovim poslom bili prisiljeni da ispunjavaju određene norme, prije svega u smislu obavezne zdravstvene zaštite, ali i plaćanja poreza i doprinosa državi koja bi, prema Umičevićevim rečima, po ovom osnovu ubirala ogromne prihode, predsjednik KKI "Vrbas" takođe smatra da više "nema smisla zatvarati oči pred nečim što se svakodnevno odvija" i što je, kako kaže, fenomen koji je nemoguće iskoreniti.

“U evropskim zemljama koje su legalizovale prostituciju svaki invalid koji nije oženjen ima podsticaj od države u visini od sto evra mjesečno da ode u bordel i zadovolji svoje potrebe. Isto kao što je rampa na pješačkim prelazima za invalide postala obavezna, tako je u razvijenom svijetu obavezno i poštivanje njihovih potreba za seksom. O tome kod nas još niko ne govori jer je to, navodno, nekakva tabu tema. Šta je skandalozno ili sramno u tome što se neko slobodno opredijelio za posao kojim se bavi?! U Mađarskoj se godišnje legalno "obrne" milijardu evra od poslova koji su vezani za prostituciju! Šta bi falilo da taj novac završava u našim budžetima? Najlakše je moralisati i presipati iz šupljeg u prazno. Od seks-turizma danas žive mnoge zemlje sveta. Zašto bi mi bili gori od njih”, pita se Umičević.

Mišljenje predsjednika kluba o neophodnosti legalizacije prostitucije apsolutno podržavaju i košarkaši KKI "Vrbas", koji otvoreno poručuju da bi im otvaranje zakonom dozvoljenih javnih kuća u RS i BiH "puno pomoglo". Luka Jeličić, član KKI "Vrbas", kaže da se, putujući po zapadnoj Evropi, svojim očima uvjerio "kako se te stvari rade u razvijenom svijetu".

“Za nas invalide bi legalizacija prostitucije zaista mnogo značila. Pogotovo za ljude koji su invalidi postali u nesrećama i do juče su bili zdravi i seksualno aktivni. Kolege iz košarkaških klubova invalida iz zapadne Evrope redovno koriste usluge prostitutki i to im zaista mnogo pomaže da ne padnu u depresiju kakva je prisutna među brojnim invalidima u RS i BiH. Apsolutno podržavam ideju da se prostitucija legalizuje na ovim našim prostorima”, kaže Jeličić.

S druge strane, inicijativa KKI "Vrbas" naišla je na potpuno nerazumijevanje i odbijanje od strane udruženja koja se bave zaštitom prava žena. Radmila Žigić, direktorka NVO "Lara" iz Bijeljine, smatra da pokretači inicijative za legalizaciju prostitucije očigledno nisu razmišljali o tome kako bi se oni osjećali da se "najstarijim zanatom na svijetu", na primjer, počnu baviti njihovi najbliži srodnici.

- Da li bi gospoda podržala da se prostitucijom legalno bave njihove supruge, sestre ili kćeri?! Legalizacijom prostitucije bila bi verifikovana teška istorijska nepravda prema ženama koje su se tim "poslom" počele baviti zbog teške ekonomske situacije, kaže Žigićeva.

Pressrs.ba/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog