Vijesti

Radojičić: Odredbe Zakona o porijeklu imovine u suprostnosti sa ustavnim načelima

BANJALUKA- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić upozorio je da su odredbe člana 13 Nacrta zakona o ispitivanju porijekla imovine kritične, jer su u suprotnosti sa ustavnim načelom nepovredivosti stana.

Osvrnuvši se na mišljenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Radojičić je ukazao na razliku između ustavnog osnova za donošenje zakona i nesaglasnosti pojedinih članova zakona sa Ustavom Srpske.

"Ovaj Nacrt vodi ka totalitarnim rješenjima, gdje bi se moglo upadati građanima u stanove i praviti nered i nemir u Srpskoj", rekao je Radojičić u raspravi o Nacrtu zakona o ispitivanju porijekla imovine, čiji je predlagač SDS.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić zatražio je od predlagača ovog zakona da vodi računa o praksi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kako se ne bi desili sporovi pred ovom pravosudnom institucijom.

"Ti sporovi bi Srpsku izložili troškovima. Očekujem da u prijedlogu zakona budu data obrazloženja za sva pitanja postavljena tokom rasprave u načelu", rekao je Mirjanić.

On je postavio pitanje korištenja uporedno–pravnog i istorijskog metoda u izradi nacrta, kao i u kojim evropskim državama je donesen sličan zakon.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić rekao je da u okruženju nema ovakvog zakona, ali da to ne znači da ga Srpska ne može donijeti.

On je dodao da SDS traži javnu raspravu, jer smatra da je ona dosta šira od stručne rasprave.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine čiji je cilj zaštita interesa i ustavnog poretka Republike Srpske i uspostavljanje istinske ravnopravnosti građana i njihove jednakosti pred zakonom.

Agencije/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog