Region

Srbi na sjeveru Kosova postavili nove barikade

Srbi su u četvrtak, poslije podne, ponovo postavili prepreke na magistralnom putu Priština - Raška, u mjestu Rudare kod Zvečana, na sjeveru Kosova i Metohije i tako samo desetak sati nakon što je Kfor, u tročasovnoj akciji, uklonio betonske prepreke sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Raška.

Na ovom magistralnom putu, na par lokacija, Srbi su istovarili metarska drva. Saobraćaj nije zaustavljen, ali se obavlja usporeno.

Dan je počeo tako što su rano ujutru, pripadnici američkog kontingenta Kfora teškom mehanizacijom uklonili betonske blokove koje su Srbi postavili prije nekoliko dana kako bi sprijčili prolaze kosovskih carinika i pograničnih policajaca ka integrisanom administrativnom prelazu Jarinje.

Oklopnim vozilima i vojnicima pod punom ratnom opremom, bili su blokirani svi putevi koji vode ka ovom mjestu. Sirene za uzbunu koje su se oglasile u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu okupile su veliki broj građana kod mosta u Zvečanu. Mirno su stajali sve do pet sati i 30 minuta, kada su putevi deblokirani.

Sa građanima je do rane zore bio i predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović koji je u razgovoru sa odgovornima u Kforu obaviješten "da oni podržavaju mirne proteste građana, ali smatraju da barikade na putevima ne mogu da budu konstantno postavljene".

- Akcija Kfora je sramna i neshvatljiva. To je bilo pravo demonstriranje sile. Zvečan je bio blokiran za saobraćaj gotovo tri i po sata - rekao je Milović i dodao da nije bilo potrebe da se tolika vojska upotrebi i da se građanima uskrati sloboda kretanja zbog te njihove akcije.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin pozivao je međunarodnu zajednicu i misiju Kfora da pokažu maksimalno strpljenje i uzdržanost od bilo kakvog nasilja, budući da su, kako je rekao, isto strpljenje i uzdržanost nebrojano puta demonstrirali Srbi i srpska država.

- Nasilje odgovara samo onima koji žele da pregovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine ne zažive, a da postignuti sporazumi propadnu - rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, da bi bilo kakav sporazum bio sproveden i bilo kakvi pregovori uspjeli, potrebno je da se sa njima složi i srpska zajednica.

- Ona jednostvano mora i da ih sprovede, da živi sa tim možda čak više nego ostali akteri u samom sporazumu. Da bi to bilo moguće, mora se obezbijediti mogućnost da se Srbi uvjere da se ne stvara nikakva granica, da njihovi poslovi neće postati poslovi nekakve druge države, a njihove firme neće morati da budu registrovane u tuđem poreskom i fiskalnom sistemu i da će se stvarno uspostaviti Fond koji će raditi za dobrobit svih koji žive na prostoru Kosova i Metohije - poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Komandant Kfora Folker Halbauer, izjavio je u četvrtak da Kfor ima pravo da reaguje ako se Civilna zaštita ili neka druga grupacija naoružavaju ili postanu prijetnja po sigurno i mirno okruženje.

Halbauer je rekao da je svjestan da postoji “samoproglašeni” Korpus Civilne zaštite (KCZ) u opštinama na sjeveru Kosova i da pripadnici ove i sličnih organizacija nemaju pravo da nose oružje.

Komandant Kfora je kazao da, ukoliko se KCZ ili bilo koja druga grupacija naoružavaju ili postanu prijetnja po sigurno i mirno okruženje, Kfor ima ovlašćenja da reaguje brzo i odlučno.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog