Svijet

Kreditni rejting Hrvatske snižen na nivo “smeće”

Zagreb Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga “Mudis” upozorila je ulagače na finansijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik, a ne kao donedavno umjereni, te oborila rejting toj državi na nivo “džank”, odnosno “smeće”.

Zbog izostanka privrednog oporavka i slabih  izgleda u narednim mjesecima “Mudis” je snizio kreditni rejting Hrvatske za jedan nivo, a to isto sredinom decembra učinila je agencija “Standard end Purs”, prenosi “Večernji list”.

Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od januara 1997. godine, podatak je Hrvatske narodne banke.

Hrvatske državne obveznice umjesto ocjene “Baa3” nose oznaku “Ba1”.

Glavni razlog spuštanja rejtinga jesu slabi izgledi za privredni rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta - navedeno je u saopštenju “Mudisa”.

Ova agencija procjenjuje da zbog krize u zemljama EU najvjerovatnije neće biti potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima.

Analitičari “Mudisa” smatraju da usljed pada BDP-a Vlada ne može dovesti javne finansije u red samo efikasnijim prikupljanjem poreza i smanjenjem kapitalnih ulaganja već treba da sreže izdatke za socijalno osiguranje, smanji poreze i ulaganja u brodogradnju.

Prošle godine bruto društveni proizvod u Hrvatskoj pao je za 1,5 odsto.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog