Banja Luka

Dodik: Odustati od privatizacije sektora čišćenja UKC Banja Luka

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, pozvao je u petak rukovodstvo banjalučkog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) da odustane od najavljene promjene u sektoru čistoće i nastavi rad prema dosadašnjoj organizaciji.

U pismu Brani Topiću, generalnom direktoru banjalučkog Univerzitetskog kliničkog centra, a povodom najavljene privatizacije sektora čistoće u toj zdravstvenoj ustanovi i promjene radno-pravnog statusa zaposlenih u tom sektoru, Dodik je istakao da cijeni napore rukovodstva ovog zdravstvenog centra, ali da, imajući u vidu stavove zaposlenih, smatra da takva promjena nije adekvatna.

"Zbog toga vas pozivam da odustanete od najavljene promjene u ovom sektoru, odnosno da redovne aktivnosti i obavljanje poslova nastavite prema dosadašnjoj organizaciji, bez promjene radno-pravnog statusa zaposlenih u sektoru čistoće Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka", navodi se u pismu.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, izjavio je da UKC Banjaluka mora iznaći najbolje rješenje kada je riječ o uslugama održavanja čistoće u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

On je istakao da u UKC moraju da vide šta u ovom trenutku najbolje zadovoljava interese čistačica i ove ustanove, nakon što je u januaru potpisan ugovor sa preduzećem "SM 99" iz Kotor Varoša o preuzimanju usluga održavanja čistoće u UKC.

Sa druge strane, menadžment UKC je saopštio da još traju pregovori sa zainteresovanim stranama, te da do ponedjeljka neće davati zvanične izjave o ovom slučaju.

Treba podsjetiti da su čistačice u UKC danima izražavale strah od gubitka posla, nakon što je ta zdravstvena ustanova još 3. januara ove godine s privatnom firmom "SM 99" iz Kotor Varoša potpisala ugovor o higijeničarskim uslugama.

UKC se tim ugovorom obavezao da će plaćati usluge čišćenja, ali neće biti dužan da osigura plate za čistačice, njih 214, koje bi ubuduće trebalo da rade za firmu iz Kotor Varoša.

(Nezavisne/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog