Vijesti

Obilježena 71 godina od pokolja u Drakuliću

BANJALUKA - Služenjem liturgije i parastosa, te polaganjem vijenaca na spomeniku u banjalučkom naselju Drakulić, danas je obilježena 71 godina od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je novinarima da ova okupljanja svake godine svjedoče o stravičnim zločinima koje su ustaše počinile u toku Drugog svjetskog rata nad srpskim narodom na ovim prostorima, od kojih je veliki broj odveden i umoren u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac.

"Nikada se nećemo pomiriti sa tim da ne podsjećamo svjetsku javnost i druge na masovna stradanja srpskog naroda, na ogromne žrtve koje je srpski narod dao u borbi za slobodu i da je vijekovima bio izložen raznim vidovima neprijateljstava samo zato što je pravoslavne vjere", istakao je Đokić.

Đokić je rekao da ustaški zločin iz 1942. godine nije uspio u namjeri da zatre život na ovim prostorima, jer se danas ovaj kraj preporodio sa mnogo ljudi, koji se rađaju i žive.

"To znači da zločin nikada ne može biti sredstvo niti cilj da bi se mijenjali neki odnosi zarad Nezavisne Države Hrvatske i njenih ciljeva i onih koji su tada služili najvećoj mračnoj sili - fašističkoj Njemačkoj", zaključio je Đokić.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je naša obaveza da se prisjetimo onih koji su potpuno nedužni stradali u jednom teškom zločinu, koji će se pamtiti i uvijek pitati zašto.

On je naveo da su stradale žene, djeca, starci i dobri domaćini samo zato što su pripadali srpskom narodu i pravoslavnoj vjeri koja nije bila po mjeri onih koji su htjeli da kroje modernu Evropu u to vrijeme.

"Prisjećamo se svih onih nevinih koji su stradali na ovom prostoru od noža krvnika, ali i opominjemo sve one koji će doći iza nas da se to nikada ne smije zaboraviti. Jer, sve su  ove žrtve dale najskuplju cijenu za opstanak srpskog naroda na njegovim prostorima, slobodu i pravo na`državotvornost", zaključio je Gavranović.

Vojislav Ninković, čijeg su oca ubile ustaše u rudniku Rakovac, rekao je novinarima da su mu pričali da su ustaše noću došle u rudnik Rakovac i poklale sve rudare, a zatim krenule da vrše pokolj od kuće do kuće po selima Drakulić, Motike i Šargovac.

"Srbe su ubijali noževima, pijucima, maljevima i krampovima", naveo je Ninković.

Vijence na spomenik u Drakuliću položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Gradske boračke organizacije Banjaluke, potomci i rodbina stradalih, te Srpskog ravnogorskog pokreta Republike Srpske.      

Dvije satnije Druge tjelesne bojne poglavnika NDH Ante Pavelića ubile su u jutro 7. februara 1942. godine najmanje 2.300 Srba u selima Drakulić, Šargovac i Motike, od kojih je 550 djece.

Ustaše su ovaj zločin izvršile isključivo hladnim oružjem, bez ijednog ispaljenog metka, a prethodno su srpsko stanovništvo prevarili da će im dodijeliti hranu i da ne napuštaju svoje domove.

(Nezavisne/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog