Vijesti

BiH parlamentarci visoko naplaćuju rad u komisijama

SARAJEVO - Iako su među najbolje plaćenim u državnom aparatu, poslanici i delegati u Parlamentu BiH džepove pune i naknadama za angažman u brojnim parlamentarnim komisijama.

Gotovo nijedno ozbiljnije pitanje nije otvoreno u poslaničkim klupama, a da nije formirana komisija koja će se njime baviti. Parlamentarcima to, međutim, ne smeta, jer im članstvo u komisijama garantuje još deblji novčanik.

Tako je šestočlana interresorna radna grupa za pripremu zakona o finansiranju političkih stranaka i zakona o sukobu interesa koja je radila od 15. oktobra 2011. do 6. juna prošle godine samo na naknade u prvih pet mjeseci prošle godine iz budžetske kase potrošila 17.662 marke. U ovoj grupi bili su Nermina Zajmović-Uzunović, Milorad Živković, Halid Genjac, Niko Lozančić, Borjana Krišto i Dragutin Rodić. Njima je isplaćeno po 2.943 marke.

Komisija koja je istraživala proces uništavanja naoružanja, municije, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme u periodu od 2. februara do 25. jula prošle godine potrošila je 17.006 maraka. Za povremene sastanke Nermini Zaimović-Uzunović, Borjani Krišto, Boži Ljubiću, Staši Košarcu, Dušanki Majkić i Mehmedu Bradariću isplaćeno je po 2.834 marke. Naknade su dobili čak i članovi komisije koji nisu dolazili na sastanke.

Privremena zajednička komisija za sprovođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja od 31. januara do 7. juna prošle godine potrošila je 8.332 marke. Božo Ljubić, Mehmed Bradarić, Krstan Simić i Petar Kunić naplatili su za taj angažman po 2.083 marke, dok naknadu nisu uzeli Borjana Krišto i Nermina Zainović-Uzunović.

Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u prošloj godini je potrošila 22.283 KM. Niko Lozančić je za rad u toj komisiji dobio 9.579 maraka, Milorad Živković 5.026, Staša Košarac 4.824, a Borjana Krišto 2.854 KM.

Privremena zajednička komisija za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH koja je radila od 6. septembra do 13. decembra prošle godine koštala je poreske obveznike 9.357 maraka, koje su podijelili Halid Genjac, Dragutin Rodić, Anto Domazet, Borjana Krišto, Nermin Purić i Darko Babalj. Komisija za izbor i imenovanje članova Centralne izborne komisije koju su činili Asim Sarajlić, Zvonko Jurišić i Drago Kalabić potrošila je 5.001 marku. Ovaj trojac se povremeno sastajao u periodu od 26. marta do 21. juna i od 6. septembra do 7. novembra prošle godine i za to naplatio po 1.667 maraka.

Predstavnik Centra civilnih inicijativa Ivica Ćavar smatra da bi naknade za rad u privremenim komisijama trebalo da budu ukinute kao što je to učinjeno sa naknadama za rad u stalnim komisijama.

- Radom u ad hok komisijama poslanici i delegati svoja primanja mogu da povećaju za skoro 1.000 KM mjesečno ako su u dvije komisije. Mi se zalažemo za ukidanje naknada za rad u ad hok komisijama, jer je to sastavni dio poslaničko-delegatskog posla - istakao je Ćavar.

Rezanje primanja

Ćavar kaže da bi parlamentarci morali da shvate u kakvoj se ekonomskoj i socijalnoj situaciji nalazi BiH.

- Ako žele to da shvate i imaju razumijevanja za 500.000 nezaposlenih, onda bi trebalo i da radikalno smanje svoja primanja - istakao je Ćavar.

(Glas Srpske/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog