Region

Vulin: Međunarodna zajednica da otkrije odgovorne za bombaški napad

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je od međunarodne zajednice da pod hitno zauzme stav o bombaškom napadu u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je povrijeđeno dvoje srpske djece.

Vulin je sinoć ocijenio da se u Kosovskoj Mitrovici desio teroristički napad na radničku porodicu, u kojem je provrijeđen dječak od tri godine i djevojčica od 10 godina.

On je naveo da dječak ima dva gelera u vratu, dok je djevojčica lakše povrijeđena. "Tražim od međunarodne zajednice da pod hitno izađe sa stavom o onome što se desilo i kaže da će da preuzme odgovornost i u skladu sa svojim ovlaštenjima, koja nisu mala, obezbedi da saznamo istinu i da će počinioci biti kažnjeni", naglasio je Vulin.

On je od šefa Euleksa zatražio da, u skladu sa ovlaštenjima, dođe u Kosovsku Mitrovicu i lično pokrene istragu.

"Ne znamo ko su počinioci, ali ako pratimo spiralu nasilja koje se odigrava u Kosovskoj Mitrovici, posebno u etničko mešovitom naselju Bošnjačka mahala i Tri solitera, s pravom moramo da pitamo međunarodnu zajednicu kada misli da preuzme odgovornost u skladu sa ovlaštenjima i kada misli da osigura bezbednost za Srbe", rekao je Vulin.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju zahtijeva i da međunarodna zajednica prestane da tretira Srbe kao građane drugog reda.

"Zato što ne znamo ko je preoravao srpske grobove – ovo se dešava, zato što ne znamo istinu o incidentima od 7. septembra u Zubinom Potoku – ovo se dešava, zato što niko nije kažnjen za prebijanje srpskih mladića u Gračanici – ovo se dešava", istakao je Vulin.

On je zapitao kakva je uloga međunarodne zajednice ako nije u stanju da osigura bezbjednost za sve koji žive na Kosovu i Metohiji.

"Tražim od međunarodne zajednice da prestane da daje dovitljiva saopštenja i da već jednom ukaže ko su počinioci ovakvih monstruoznih dela. Ko su oni koji ukidaju srpsku prošlost tako što preoravaju grobove, a onda ubijaju srpsku budućnost tako što bacaju bombu na decu", rekao je Vulin.

On je pozvao Srbe da se uzdrže i da ne nasjedaju na provokacije.

Eksplozivna naprava bačena je sinoć na kuću Snežane i Steva Vučetića u Bošnjačkoj mahali, multietničkom naselju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u kojem se nalazi sjedište kosovske administrativne kancelarije, kao i sjedište Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Otac povrijeđene djece vidio je napadača, koji je pobjegao ka južnom dijelu Kosovske Mitrovice. Policija je obavila uviđaj i, prema riječima portparola kosovske policije Besima Hotija, odmah je pokrenuta istraga o ovom incidentu, koji je okarakterisan kao ugrožavanje života.

Na jutrošnjem konzilijumu ljekara biće odlučeno da li će djece ostati na liječenju u bolnici ili će biti prebačena u neku od specijalizovanih klinika u centralnoj Srbiji.

Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici Zlata Radovanović izjavila je da je ta kancelarija spremna da odmah obezbijedi prevoz, ako treba i helikopter, da bi djeca bila bezbijedno prebačena na dalje liječenje.

(Srna/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog