Region

Ništa od ulaska Kosova u NATO

BEOGRAD – Visoki zvaničnici NATO u Briselu smatraju da ne postoji mogućnost da Kosovo u doglednoj budućnosti postane član NATO ili programa pod okriljem tog saveza, poput Partnerstva za mir, jer je neophodan preduslov za ulazak u Alijansu članstvo u Ujedinjenim nacijama, prenosi "Danas".


"Ne postoji inicijativa za ulazak Kosova u NATO ili eventualno dobijanje partnerskog statusa, i u tom smislu se ništa ne dešava", reklo je za ovaj list više visokih zvaničnika NATO u Briselu.

Oni navode da je članstvo u UN neophodan preduslov za ulazak u NATO, te podsećaju da četiri članice Alijanse (Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka) nisu priznale nezavisnost Kosova.

Zvaničnici NATO objasnili su da Vašingtonska povelja iz 1949. o osnivanju NATO, koja je i danas temeljni dokument ovog vojnopolitičkog saveza, ne precizira obavezu da zemlja kandidat za pristupanje mora imati članstvo u UN, "ali se u međunarodnom pravu ipak podrazumijeva da se termin 'država' odnosi samo na one sa stolicom u UN"

"To tako tumače i one članice NATO koje nisu priznale državnost Kosova . Dakle, što se tiče Kosova i svih ostalih teritorija, obavezan redoslijed koraka je prvo UN, pa onda NATO", objašnjavaju sagovornici Danasa u centrali Alijanse.

Što se tiče Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK), čiji razvoj i obuka se sprovode pod kontrolom NATO, njihovo pretvaranje u vojsku ne bi trebalo da se dogodi bez saglasnosti Alijanse i detaljnih konsultacija, poručuju u Briselu.

"Moguće je u razgovorima doći do rješenja da BSK postanu oružana armija, a da to bude u skladu s principima svih u NATO. Pa čak i da zemlje poput Španije i Rumunije ne odluče da aktivno, formalno podrže transformaciju BSK u vojsku, do rješenja je moguće doći, samo su potrebni strpljenje i saradnja", rekli su neimenovani zvaničnici Alijanse

(Tanjug/Frontal)


Ministar BSK Agim Čeku je nedavno izjavio da se nada da će Kosovo dobiti svoju vojnu formaciju do juna ove godine.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog