BiH

U Federaciji utajeno 84,8 miliona KM

SARAJEVO - Poreska uprava Federacije BiH /FBiH/ podnijela je od 2008. do 2012. godine nadležnim tužilaštvima 276 izvještaja o utaji poreza u ukupnom iznosu od 84,8 miliona KM, rekao je direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović.On je precizirao da su tužilaštvima upućivani dobro dokumentovani izvještaji o svjesnim utajama poreza, ali da su dobijani odgovori da to vlasnici firmi ne čine namjerno.

Arifović smatra da je jedini način da se stane ukraj gomilanju duga za poreze i doprinose, čiji iznos u FBiH premašuje milijardu i po maraka, sinhronizovano djelovanje policije i tužilaštava, ali i Vlade i Poreske uprave FBiH.

"Da su sve prethodne vlasti uradile mnogo toga da poreskim dužnicima omoguće ambijent da ne plaćaju porez govori i činjenica o ogromnim opstrukcijama da se u Zakon o Poreskoj upravi FBiH uvrsti uredba koja nalaže da se vlasniku firme–poreskom dužniku plijeni privatna imovina", rekao je Arifović za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, ovakva zakonska rješenja imaju države u okruženju i pokazala su se kao veoma efikasan mehanizam kod naplate poreskih dugova.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog