Intervju

Haški tribunal se zatvara 2015. godine

Tužilaštvo u Hagu sa procesom protiv Ratka Mladića završava svoj rad. Prije toga, vrlo skoro, očekuju se presude Vojislavu Šešelju, dok okončanje slučaja Radovana Karadžića očekujemo najkasnije do kraja 2014. Posao Tužilaštva nastaviće privremeno tijelo Međunarodnog suda, čiji će ogranak biti smješten u Hagu i počeće sa radom 1. jula - najavljuje u intervjuu za “Blic” Serž Bramerc, glavni tužilac Tribunala u Hagu.

Do kog datuma radi Tužilaštvo?
- Posljednje optužnice podignute su krajem 2004. Danas, kad više nema optuženika na slobodi i nema više slučajeva u predraspravnoj fazi, Tribunal završava posljednja suđenja i žalbe. Trenutno imamo još tri aktivne optužnice: Karadžić, Mladić i Hadžić, i kada to završimo, posao je gotov.

Šta je sa predmetima koji neće biti pravosnažni do završetka rada suda?
- U decembru 2010. Savjet bezbjednosti odlučio je da se ustanovi Međunarodni rezidualni mehanizam. Riječ je o novom, privremenom tijelu čiji je zadatak da nastavi “nadležnost, prava i obaveze, kao i ključne funkcije” Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu. Međunarodni mehanizam sastoji se od dva ogranka. Jedan pokriva funkcije nasleđene od MKSR sa sjedištem u Aruši, u Tanzaniji. Počeo je sa radom 1. jula 2012. Drugi ogranak biće smješten u Hagu i preuzeće funkcije koje proizlaze iz MKSJ, 1. jula 2013.

Ko će nastaviti žalbene postupke i šta će biti sa zaštićenim svjedocima?
- Upravo zbog toga se očekuje da će se Međunarodni mehanizam baviti preostalim ili rezidualnim pitanjima. To podrazumijeva zaštitu svjedoka, primenjivanje kazni i saradnju sa državama koje potražuju informacije od Tribunala. Očekuje se i da se mehanizam pozabavi i izvjesnim brojem žalbenih predmeta, kao što su slučajevi Karadžić, Mladić, Hadžić i Šešelj.

Kada očekujete presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću?
- Slučaj Karadžić je u fazi odbrane, optuženi predstavlja svoje dokaze. Tužilaštvo je predstavilo više od 6.000 dokaza, što govori o obimu zločina počinjenih tokom 44 mjeseca opsade Sarajeva, u Srebrenici u julu 1995, širom 19 opština u Bosni i Hercegovini i prilikom uzimanja pripadnika UN kao talaca. Sudske presude očekuju se do kraja 2014. Suđenje Mladiću počelo je uvodnom riječi Tužilaštva. Do sada je svjedočilo 29 svjedoka. Sudska presuda očekuje se do kraja 2015.

Koliko je predmeta Tužilaštvo ustupilo nacionalnim sudovima u regionu?
- Devet slučajeva je prebačeno sudovima u bivšoj Jugoslaviji. Od toga, šest koji se odnose na deset optuženih u BiH, dva u Hrvatsku i jedan u Srbiju. U tim slučajevima Tribunal je podigao optužnice. Prebacivanje u Srbiju odloženo je zbog bolesti optuženog, ali očekujemo suđenje.

(Blic.rs/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog