Intervju

FRONTAL INTERVJU Mirko Šarović: Priča o “proljeću“ je jedna velika glupost

Sa Ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, u kraćem intervjuu, razgovarali smo o aktivnostima koje se sprovode kada je u pitanju ulazak Hrvatske u EU, kao i implikacijma na BiH, a dotakli smo se i aktuelnih dešavanja u Republici Srpskoj.

Novinari su vaš ministarski rad prošle godine ocijenili kao najbolji, prije svega radi vođenja pregovora sa Hrvatskom oko primjene trgovinskog režima. Koje aktivnosti su još ostale da se sprovedu do 1. jula ove godine, odnosno ulaska Hrvatske u EU?

ŠAROVIĆ: Preostalo je još mnogo toga što treba da urade različite institucije i sami proizvođači. Naš fokus je sada na industriji mlijeka i mesa, posebno mesa peradi. Uočen je nedostatak kod nekih laboratorija koje nisu akreditovale odgovarajuće metode, nedostaje edukovanih inspektora. Mučimo se i sa uspostavljanjem registra primarnih proizvođača itd. Naravno, ima i niz drugih aktivnosti koje bi trebalo učiniti do dolaska inspektora iz Dablina, čiji su nalazi bitni za dobijanje EU broja.

Koliko će BiH izgubiti ulaskom Hrvatske u EU?

ŠAROVIĆ: Nezahvalno se u ovom trenutku baviti procjenama, ali svi izvoznici u Hrvatsku neće do 01.07. uspjeti obezbijediti EU broj. U Hrvatsku izvozimo na godišnjem nivou 600 miliona evra, od toga poljoprivrednih proizvoda oko 100 miliona. Ako izgubimo, izgubićemo pretežno u oblasti poljoprivrednih proizvoda i hrane, ali samo jedan dio tržišta, jer ostale grane ispunile su uslove za izvoz u Evropsku uniju. No, tu je domaće tržište i tržište CEFTA-e, jer ne zaboravite da Hrvatska u BiH izvozi samo hrane i poljoprivrednih proizvoda 300 miliona evra, a nakon jula mjeseca dio tih proizvoda biće skuplji i nekonkurentan.

Možemo li očekivati da će pojedini hrvatski proizvođači sa ulaskom u EU preseliti svoje proizvodne pogone u BiH?

ŠAROVIĆ: Dijelom da, neki to rade već sada. Kompanija Dukat otvorila je proizvodnju u Tuzli, Podravka u Prnjavoru i sl. Taj proces može biti intenzivniji ukoliko kroz pregovore sa EU o tzv. Dodatnom protokolu ostanemo pri sadašnjoj politici nedavanja dodatnih koncesija.

SDS je bio inicijator Nacrta zakona o ispitivanju porijekla imovine koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS. Očekujete li da će se, ukoliko zakon prođe stručnu raspravu, vlast efikasno obračunati sa kriminalom i korupcijom?

ŠAROVIĆ: Ne gajim prevelika očekivanja da će zakon biti usvojen u Narodnoj skupštini RS u skorije vrijeme. Mnogo je još prepreka do toga, a ključnu ulogu odigraće „stručna javnost“. U borbi protiv kriminala i korupcije postoje neke zakonitosti koje nastupe uvijek pri vršenju vlasti. Naprosto nakon dugog vršenja vlasti vodeća elita izgubi „tempo“, djeluje kao izduvan balon, nema snage za obračun sa samim sobom, pa i pored deklarativnog zauzimanja ne može učiniti ništa suštinski u obračunu sa kriminalom.

Početkom godine došlo je do zaoštravanja retorike između SDS-a i SNSD-a, a u jednom momentu je Milorad Dodik optužio SDS da zajedno sa strancima priprema "neko proljeće". Koje je vaše mišljenje o tome?

ŠAROVIĆ: To je jedna od većih gluposti koje sam čuo u poslednje vrijeme. Vlast u ovoj zemlji nije ugrožena zbog fantomskih miliona već zbog očajne situacije u kojoj se našlo društvo u cjelini. Teorije zavjere su samo magla da bi se odmakli od suštinskih problema društva.

Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog