Svijet

Gavrilović tuži Hrvatsku

Dok u mesnoj industriji „Gavrilović“ iz Petrinje dijele otkaze, jer žele da dio proizvodnje prije ulaska u EU presele u BiH, Georg Gavrilović tužio je Hrvatsku u Vašingtonu, tražeći povraćaj čak 4.420 nekretnina!

Sin vlasnika fabrike "Đure", koja uspješno posluje i u vremenima krize, državljanin je Austrije. Kako Austrija i Hrvatska imaju sklopljen sporazum o zaštiti stranih ulaganja, Georg je uputio zahtjev za arbitražu Međunarodnom centru za rešavanje sporova o ulaganju.

Gavrilovići tvrde da su pri kupovini fabrike 1991. godine, koja je bila u stečaju, kupili i brojne stanove i kuće, garaže i velike površine zemljišta, što je pripadalo "Gavriloviću" u Petrinji i okolini. Za propalu fabriku porodica Gavrilović platila je 3,2 miliona tadašnjih maraka, a država je prvo obećala povraćaj svega, da bi se predomislila. Odmah poslije prodaje fabrike, koja je bila u izrazito lošem stanju, država se upisala kao vlasnik 438 stanova i svega ostalog što je pripadalo "Gavriloviću".

Od tada do danas vode se maratonski sudski sporovi koji ne daju rezultate. Kroz duge godine sporovanja utvrđeno je da nepobitno pripada Gavrilovićevima 1.200 nekretnina, a mnoge druge su sporne. Država je dokazala da je vlasnik 2.770 nekretnina, a sada ostaje da se riješi sudbina stanova, kuća i garaža za koje je teško ustanoviti vlasništvo. Dođe li to u vlasništvo Gavrilovića, oni će biti apsolutni vladari tog kraja.

(Novosti/Frontal) 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog