Svijet

NIS: Od gubitaša do uspješne kompanije

BEOGRAD - Uprkos stagnaciji cijena sirove nafte, padu dinara i manjem prometu derivata, NIS je prošle godine pojedinačno najviše prihodovao u državni kasu (91 milijadu dinara). U toj kompaniji obećavaju da će cijene derivata držati ispod regionalnog prosjeka.

Od privatizacije NIS-a prošlo je četiri godine. Nekadašnji gubitaš, danas je najuspješnija kompanija u zemlji. Čista dobit u prošloj godini je 49,5 milijardi dinara, što je najbolji rezultat od osnivanja.

Generalni direktor Kiril Kravčenko podsjeća da NIS ima strateški značaj za Srbiju, jer je, prošle godine, njegov udio u bruto domaćem proizvodu bio 8,3 odsto, kao i poljoprivrede. Za ovu godinu, najavljuje nastavak investicija u vrijednosti od pola milijarde evra. 

Uprkos stagnaciji cijena sirove nafte, padu dinara i manjem prometu derivata, NIS je prošle godine pojedinačno najviše prihodovao u državni kasu, 91 milijadu dinara, osam odsto više nego 2011. godine. Obećavaju da će cijene derivata držati ispod regionalnog proseka.

"Ja nisam baba Vanga i ne mogu da prognoziram kakve će biti cijene nafte u cijelom svetu. Mogu sa svoje strane da garantujem da ćemo sigurno ići sa najnižim cijenama u Srbiji", kaže Kravčenko.

Država od ove godine može da računa i na značajan devizni priliv, jer NIS, otvaranjem pumpi i naftno-gasnih polja u susednim zemljama, postaje sve dominatniji na regionalnom naftnom tržištu.

Profesor ekonomije Miodrag Zec kaže da bi bilo dobro da Srbija ima više kompanija koje su sposobne da robu koja je prerađena ili proizvedena ovde distribuira na širem području. 

"Zbog toga svaki regionalni razvoj NIS-a istovremeno znači veliku dobit i za Srbiju, jer je Srbija takođe suvlasnik, manjinski, ali je suvlasnik u Naftnoj industriji", kaže urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić.

U NIS-u je završen socijalni program. Kompaniju je napustilo 4.000 ljudi sa otpremninom od 22 do 25 hiljada evra. U saradnji sa našim fakultetima, zapošljavaju nove kadrove.

RTS/Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog