BiH

Kreditni rast je dobar, ali ne i dovoljan

Banjaluka - Kreditni rast u BiH u prošloj godini iznosio je 4,27 odsto, što je ohrabrujuće, ali ne i dovoljno za dinamičniji oporavak realnog sektora pa se ove godine očekuje veća kreditna aktivnost banaka, rekli su juče u Centralnoj banci (CB) BiH.


Ukupni krediti bankarskog sektora u BiH prošle godine iznosili su 15,73 milijarde KM, od čega se 11,48 milijardi maraka odnosi na dugoročne, a 4,25 milijardi KM na kratkoročne kredite - navodi se u saopštenju CB BiH.

Dodaje se da su krediti dati nevladinom sektoru iznosili 14,92 milijarde KM, a od toga se na privatni sektor odnosi 14,06 milijardi KM.

Od ukupnih kredita privatnom sektoru, na domaćinstva se odnosi 6,79 milijardi KM, dok se na kredite privredi odnosi 7,27 milijardi KM - ističe se u saopštenju.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za “Glas Srpske” da je povećanje kreditnog potencijala nužda jer je privreda bez dovoljno likvidnih finansijskih sredstava.

 Neophodno je mnogo više povećati kreditne potencijale poslovnih banaka, ali i Investiciono-razvojne banke RS kao fonda koji bi trebalo da pomaže privredu. Ako se ne bude u kratkom roku obezbijedila dodatna značajnija količina finansijskih sredstava, teško će privreda preživjeti ovu godinu - kazao je Pavlović.

Naglasio je da je ovaj kreditni rast pohvalan i treba ga podržati.

Bez novih investicija se neće moći ostvariti nova zaposlenja i novi privredni rast - rekao je Pavlović.

Dodao je da se kod porasta kredita mora analizirati i koliko je novih zaduženja, a koliko je reprogramirano starih kako bi se znalo koja je struktura u povećanju kreditnog potencijala.

Kamate

Većina banaka u Srpskoj početkom ove godine smanjila je kamatne stope na kredite, u rasponu od jedan do 1,25 odsto.

Zahvaljujući novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o bankama RS, sada imamo jasna pravila kojima se striktno definiše način korigovanja promjenljivih kamatnih stopa i tako onemogućavaju različite interpretacije u vezi sa ovom osjetljivom materijom - rekli su u bankama.

(Glas Srpske/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog