Vijesti

Četvorici bivših policajaca 79 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je četvoricu bivših pripadnika prijedorske policije na ukupno 79 godina zatvora za ubistva civila na Korićanskim stijenama

Pravosnažnom presudom Zoran Babić je osuđen na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu, dok je Željku Stojniću izrečena kazna u trajanju od 15 godina zatvora.

U odnosu na prvostepenu presudu, Apelaciono vijeće je Jankoviću umanjilo kaznu za šest godina zatvora, a Škrbiću za godinu, prenosi Birn.

Vijeće je utvrdilo da su Babić, Škrbić i Stojnić 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti prevoženi iz Prijedora prema Travniku.

Na planini Vlašić, kako je navedeno, izdvojeno je više od 150 muškaraca, koji su potom strijeljani na Korićanskim stijenama.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirko Božović rekao je da je utvrđeno da su Babić, Škrbić i Stojnić učestvovali u strijeljanju civila na planini Vlašić, dok je Janković, kao komandir stanice milicije Prijedor, "propustio priliku da spriječi ubistva, čime se saglasio sa zločinom".

Babić se nije pojavio na izricanju presude, pa je Apelaciono vijeće naložilo da odmah bude priveden.

Jankoviću je pritvor produžen, a drugoj dvojici je određen do upućivanja na izdržavanje kazne.

Prvostepenom presudom iz decembra 2010. godine, Janković je osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina.

 

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog