EU integracije BiH

EK: BiH dobila 50 miliona evra makro-finansijske pomoći; Očekuje se više konkretnih reformi

Bosna i Hercegovina je primila prvu tranšu vrijednu 50 miliona evra makro-finansijske pomoći koju je osigurala Evropska unija.

Odluka da se odobri ova pomoć je donesena kako bi se ublažio uticaj ekonomske krize na budžetski i spoljni položaj Bosne i Hercegovine. Ukupna makro-finansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu iznosi 100 miliona evra i u skladu je sa posvećenoću 27 zemalja članica ka evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. To je konkretan znak podrške Evropske unije građanima BiH.

Prva uplata je obavljena nakon što je zemlja ispunila tražene uslove.
Evropska unija očekuje da će vlasti u BiH, na državnom i entitetskom nivou, iskoristiti ovu pomoć da podrže ekonomski rast koji bi poboljšao životni standard.

"Ova značajna podrška EU je važan politički znak povjerenja država-članica EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u vezi sa njenim procesom evropskih integracija. Sada očekujemo da bh. političari zauzvrat ispune svoje obaveze kako bi napredovali u pristupnom procesu. Trebamo vidjeti funkcionalne institucije na svim nivoima, brže strukturalne reforme i pobljšanje koordinacije politika. To znači fokusiranje na javni sektor – smanjenje veličine vlada i troškova te poboljšanje poslovne i investicione sredine. To će voditi većoj konkurentnosti ekonomije, većem trgovinskom obimu te pomoći u zaustavljanju trenda sporog ekonomskog oporavka. Sve to bi trebalo rezultirati poboljšanjem životnih uslova za sve građane BiH", izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan File.

Naredna tranša za BiH, od 50 miliona evra, može biti uplaćena kad budu ispunjeni dodatni uslovi koji sadrže osam dodatnih kriterija za strukturalne reforme.
(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog