Region

Pregovori Dačić-Tači

BEOGRAD - Peta runda pregovora između premijera Srbije Ivice Dačića i samoproglašenog Kosova Hašima Tačija u Briselu zapela je na institucijama na sjeveru Kosova i Metohije, pišu "Večernje novosti".

List navodi da je prvo poluvrijeme pete runde briselskog dijaloga uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton juče završeno poslije tri časa teških pregovora.

Dnevnik "Blic" piše da bi Skupština zajednice srpskih opština, koju je Beograd predložio za pitanje srpskih institucija na sjeveru Kosmeta, trebalo da ima ovlašćenja da autonomno odlučuje o vitalnim pitanjima za građane sjevera Kosmeta, ali da Priština zasad ne pristaje da joj se daju zakonodavna i izvršna ovlašćenja.

Kako saznaje list, Skupština zajednice srpskih opština trebalo bi, prema zahtjevu Beograda, da bude formirana poslije izbora održanih na cijeloj teritoriji Kosmeta koje praktično raspisuje Priština.

Međutim, sagovornici nemaju čak ni sličan stav o nadležnostima Skupštine.

Tači prihvata zahtjev Dačića da se ovo tijelo na sjeveru formira, ali se, kako saznaje list, protivi da Skupština zajednica srpskih opština ima ikakva izvršna ovlašćenja i traži da joj se povjeri samo koordinaciona uloga i predstavljanje srpske zajednice.

Tači je i protiv biranja Skupštine zajednice na izborima, već predlaže da opštine izabrane na izborima delegiraju svoje predstavnike u Skupštinu zajednice.

U Briselu smatraju da će, za razliku od funkcionisaanja opština, pitanje bezbjednosti na sjeveru biti lakše riješeno. Određen broj pripadnika MUP-a Srbije bio bi premješten na posao u Rašku ili Vranje, a dio bi bio integrisan u kosovsku policiju na sjeveru, piše "Blic".

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog