Region

OVK na čelu Armije Makedonije!?

Skoplje - Na svojoj fejsbuk stranici, Demokratska unija za integraciju, partija koja okuplja Albance u Makedoniji, čestitala je dolazak na čelo Armije Republike Makedonije “komandantu 116. brigade”, prenosi B92.

Talat Džaferi je, kako navodi makedonska štampa, u bivšoj paravojnoj albanskoj Oslobodilačkoj narodnoj armiji (ONA) bio poznat kao “komandant Forina”.

Doprinijeću da Armija Republike Makedonije na svaki način odražava realnost naše države, da bude simbol međuetničkog suživota, tolerancije i različitosti, kao i pomirenja među etničkim grupama - izjavio je novi ministar odbrane Džaferi, koji inače ima vojno obrazovanje.

Bivši ministar Fatmir Besimi je u svom jednoipogodišnjem mandatu izazvao reagovanja, jer je položio vijenac na jedan spomenik poginulim pripadnicima paravojne ONA i kada je objavio Bijelu knjigu odbrane na makedonskom, engleskom i albanskom jeziku.

Negodovanje su izazvali i njegovi govori na albanskom jeziku pred pripadnicima vojske.

Besimijeva stranka DUI pravdala je njegov potez time da je albanski drugi službeni jezik u Makedoniji, ali eksperti su to negirali, navodeći da je po Ustavu i zakonu službeni jezik u makedonkoj armiji - makedonski.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog