Region

“Gazda Jezdi” pet godina zatvora

Beograd - Vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević osuđen je danas na pet godina zatvora, jer je sa saradnicima početkom devedesetih oštetio građane Srbije za više desetina miliona njemačkih maraka, javlja Tanjug.

Viši sud u Beogradu proglasio je krivim i nekadašnjeg direktora Banke privatne privrede Crne Gore Milorada Vukotića, koji je takođe osuđen na pet godina zatvora.

Vasiljevićevog zeta i šefa trezora Dragana Antonijevića, poslovnog savetnika Ljubivoja Šundića i advokata Stevana Protića, sud je oslobodio optužbe. Gazda Jezdi je ukinut pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Vasiljević, poznat i kao gazda Jezda, doveden je u sud iz Centralnog zatvora u kojem se nalazi od 26. marta 2010. jer je dva puta bježao iz zemlje.

Početkom devedesetih, hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u "Jugoskandik" kako bi uz visoke kamate za kratko izvukli veliki.

Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocijenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali su brzo nakon njenog kraha ostali "praznih šaka".

Tačna šteta nanesena građanima Srbije nije utvrđena, ali približne procjene stručnjaka govore da je riječ o 94 miliona maraka.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog