Region

Nema dogovora o sjeveru Kosovu

Peta dvodnevna runda političkog dijaloga između Beograda i Prištine završena je u srijedu u Briselu uz određene pomake, ali nije bilo spektakluarnih dogovora. Razgovaralo se, prije svega, o sjeveru Kosova, institucijama i o formiranju zajednice srpskih opština. Novi susret zakazan je za 4. mart.

- Razgovori su bili izuzetno teški, ali i korisni. Napravili smo određene korake naprijed, ali ti koraci su i dalje nedovoljni da bi se došlo do potpunog rješenja. Zadovoljni smo što našu ideju o zajednici srpskih opština praktično više niko ne osporava. Ali, treba dalje raditi na pitanjima nadležnosti.

Time će se, slijedećih dana, baviti ekspertski timovi, dok će se na istu temu konsultovati državni vrh, prije nego što se 4. marta Dačić i Tači ne sastanu ponovo u Briselu na novoj rundi.

Objašnjavajući zbog čega već sada nije sklopljen dogovor, kako su to najavljivali i iz potaje očekivali u Briselu, Dačić je odgovorio da je riječ o velikoj i teškoj temi, koja podrazumijeva brojna pitanja, od školstva i pravosuđa, do finansiranja institucija i formiranja opština. On nije krio da se radi o ”različitom shvatanju o tome šta treba da bude zajednica srpskih opština.”

Dačić je očekivanja iz Brisela da ovo bude ”ključna runda” ocenio kao - preterana:

- Kad je ova vlada formirana, govorili su da od nje ništa ne očekuju. Tada nam je bilo lakše. Sad su počeli da govore da mnogo očekuju. Rekao sam im da se ne nadaju da će za dva dana biti riješeni svi problemi, jer, da je moguće da se tako riješe viševjekovni problemi u odnosima između srpskog i albanskog naroda, vjerujem da bi neko prije mene to uradio.

Premijer je, takođe, istakao da nije najvažnije šta će se on i Tači, u prisustvu Ketrin Ešton, dogovoriti, već da li to može da bude i primenjeno na terenu.

- Zato je važno da Srbi s Kosova budu aktivni učesnici u svemu tome, da vide da Vlada Srbije sigurno ništa neće uraditi protiv svog naroda na KiM - rekao je Dačić, s kim je u srijedu u delegaciji bio i direktor vladine kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Prema riječima srpskog premijera, postojeće institucije sigurno neće biti ukinute sve dok se ne postigne dogovor šta će ih zamijeniti. Najvažnije je riješiti pitanje nadležnosti, izbora delegata, odnosa zajednice srpskih opština s Beogradom i Prištinom. To se odnosi na sve opštine u kojima Srbi čine većinu, a ne samo na sjever. To bi, kako je istakao premijer, praktično omogućilo ostvarivanje srpske samouprave na KiM i razrješavanje svih drugih praktičnih problema koji su tema ovih razgovora.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog